Savcılıktan "Mültecilerin Meriç’e Atılması İddiasına" Soruşturma
13 Eylül 2021

Savcılıktan "Mültecilerin Meriç’e Atılması İddiasına" Soruşturma

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’ye iade edildikten sonra jandarma komutanının emriyle 45 mültecinin Meriç Nehri’ne atıldığı yönündeki iddialara ilişkin resen soruşturma başlattı.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Ağustos’ta Yunanistan tarafından Türkiye’ye iade edildikten sonra jandarma komutanının emriyle 45 mültecinin Meriç Nehri’ne atıldığı yönündeki iddiaları soruşturacak.

Olayın görgü tanıkları, jandarma komutanının emriyle Afgan bir sığınmacının askerlerce silahla vurularak öldürülüp, nehre atıldığını ve beş kişinin suda boğularak yaşamını yitirdiğini anlatmıştılar.

Nehre atılan 45 kişilik gruptan hala haber alınamayanların olduğu belirtilse de, kaç kişi oldukları konusunda somut bir bilgi yok.

Çoğu sığınmacının ise başlarına kötü bir şey gelmesinden korktukları ve sahipsiz hissettikleri için resmi olarak başvurmaktan çekindiklerini ifadesi ajanslarda yer almıştı.

Valilik Yalanlamıştı

Yunanistan’dan Türkiye’ye iade edilen 45 mültecinin Meriç Nehri’ne atıldığı ve 5 mültecinin yaşamını yitirdiği iddialarına dair Edirne Valiliği bir açıklama yapmıştı. Valilik, "Olayın varlığına ilişkin hiçbir sonuca ulaşılmamıştır" demişti.

Açıklamada, bazı basın yayın organları ile sosyal medyada, "Afganistan ve Suriye uyruklu göçmenlerden oluşan bir grubun Yunanistan tarafından zorla Meriç Nehri üzerinden Türkiye sınırına geri itildiği ve bölgede görevli bir jandarma komutanının göçmenleri zorla Meriç Nehri'nden karşıya geçmeye zorladığı" şeklinde haberlerin yer aldığı ve bir somut iddianın, bilginin, başvurunun bulunulması halinde gerekli işlemler yetkili devlet organları tarafından yapılacaktır denilmişti.