Şam Kasabı Esed: "Türk Yetkililerin Açıklamaları Asılsız”
26 Ağustos 2024

Şam Kasabı Esed: "Türk Yetkililerin Açıklamaları Asılsız”

Köklü Değişim Medya

Şam kasabı Beşar Esad, Türkiye ile ilişkiler hakkında yaptığı açıklamada, müzakere sürecinin başarı olabilmesi için güvenilir referanslara ihtiyaçları olduğunu belirtip, "Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmek için sürekli çağrıda bulunduğu Suriye halkının katili Beşar Esed, Meclisin dördüncü yasama oturumunun açılışı münasebetiyle Halk Meclisi önünde açıklamalarda bulundu.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın aktardığı bilgilere göre Beşar Esad, buradaki konuşmasında Türkiye ile ilişkiler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Bir Milyon İnsanı Katleden Esed Hukuktan Bahsetti

"Mevcut durumun küresel bir kriz olduğunu" ifade eden Esed, "Türkiye ile ilişkilere ilişkin birden fazla tarafın, yani Rusya, İran ve Irak'ın ortaya koyduğu girişimleri ele aldık" detayını paylaştı.

"Her geçen gün ilerleme kaydedilmedikçe sadece Suriye tarafında değil, Türkiye tarafında da hasar birikiyordu" diyen Esed, şunları söyledi:

"Bu girişimlerle ilgilenirken, eğer niyet zararlı değilse genellikle komşu ülkeler arasında çatışmayan ilkelerimizden ve çıkarlarımızdan yola çıktık. Egemenlik ve uluslararası hukuk, ilişkilerin onarılması konusunda ciddi olan tüm tarafların ilkeleriyle tutarlıdır ve terörle mücadele her iki tarafın da ortak çıkarıdır."

"Hiçbir Hakkımızdan Vazgeçmeyeceğiz"

"Gerçek nedenlerini göremediğimiz bir sorunu nasıl çözebiliriz?" diye soran Esed, "İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir ve biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’yi Teröre Destek Vermekle Suçladı ve Güvenilir Referans İstedi "Herhangi bir müzakere sürecinin başarılı olması için güvenilecek bir referansa ihtiyacı vardır" diyen Esed, "Daha önceki toplantılarda sonuç alamamanın nedenlerinden biri de referans eksikliğidir. Suriye, Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve teröre verdiği desteği durdurması gerektiğini sürekli vurguluyor" diye ekledi.

“Türk Yetkililerin Açıklamaları Asılsız”

"Suriye’nin şu anda bahsettiği aşama, temeller ve ilkeler aşamasıdır, çünkü onun başarısı daha sonraki başarıların temelini oluşturmaktadır. Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir." açıklamasıyla henüz bir ilerleme sağlanmadığını ifade ederek Ankara’nın açıklamalarını yalanladı.

Erdoğan, Şam Kasabıyla Görüşmek İçin Sürekli Mesaj Yolluyor

Almanya'da, Türkiye ile Hollanda arasında oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası çeyrek final maçının ardından uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk" demişti.

Erdoğan, şu açıklamalarda bulunmuştu: "Biz davetimizi yapacağız, bu davetle Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye'de görüşme konusunda Sayın Putin'in yaklaşımı var. Irak Başbakanı'nın yaklaşımı var. Arabuluculuktan bahsediyoruz, komşumuzla niye olmasın?"