Rusya “Askeri Üssüne” Yapılan Saldırı Karşısında Sessiz!
04 Ocak 2021

Rusya “Askeri Üssüne” Yapılan Saldırı Karşısında Sessiz!

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Moskova, Rakka’da bulunan bir askeri üssüne yapılan saldırı hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, saldırının büyüklüğü ve ölenlerin sayısı hakkında basına çelişkili veriler geliyor.

Rakka’nın kuzey kırsalındaki Tel es-Semen bölgesinde bulunan bir Rus askeri polis üssüne yeni yıl arifesinde düzenlenen saldırının büyüklüğü ve sonuçları hakkında Rusya’dan askeri düzeyde herhangi bir açıklama yapılmazken Rus basını olaya dair aktardığı bilgileri Kürt ve Arap kaynaklarına dayandırdı.

Ancak aktarılan bilgilere ‘saldırının kimliği belirsiz savaşçılar tarafından gerçekleştirildiği’ bildirilmesi dikkat çekti.

Aktarılan bilgilere göre bir kişi üssün girişi önünde bombalı aracı infilak ettirdi ve ardından 5 kişi Rus askeri üssüne saldırmaya çalıştı. Açılan yoğun ateş sonucu saldırıda bulunanlar etkisiz hale getirilirken saldırı sonucu Rus askerleri arasında herhangi bir kayıp veya ciddi bir maddi hasar meydana gelmediği belirtildi. Ancak askeri işleri takip etme konusunda uzmanlaşmış bir internet sitesi saldırı hakkında farklı veriler yayınladı. Siteye göre aralarında ölü ve yaralıların da olduğu en az 20 kişi olay sırasında zarar gördü. Ancak sitenin aktardığı bilgiler, başka bir Rus kaynak tarafından onaylatılamadı.

Stargrad adlı internet sitesine göre olay sırasında kontrol noktasında bulunan askerler yaralandı. Site, Rusya Savunma Bakanlığı'nın ‘bu bilgilere hiçbir şekilde yorum yapmadığını’ da haberine ekledi. Sosyal medya üzerinden paylaşılan ve Rus üssünün saldırı sonrası halini gösterdiği iddia edilen videoya işaret eden site, bu videonun gerçekten Rus üssünde çekildiğini iddia etmenin zor olduğuna dikkat çekti. Cep telefonuyla çekilen videoda, infilak ederek parçalanan bir aracın parçaları yer alıyordu. Ancak görüntülerin olaya ait olup olmadığına dair hiçbir kanıt veya teyit bulunamadı.

Suriye'deki Rusya Uzlaşma Merkezi Başkan Yardımcısı Vyacheslav Sitnik, cuma akşamı düzenlediği basın toplantısında, “Son 24 saat içinde İdlib’de 8, Lazkiye’de 7, Hama’da 5 saldırı gerçekleşti. Aynı süre zarfında Türkiye'nin destekli gruplar tarafından yapılmış herhangi bir saldırı kaydedilmedi” açıklamada bulundu.