Rusya Türkiye ve İran’dan ‘Suriye Konulu’ Soçi Zirvesi
22 Kasım 2017

Rusya Türkiye ve İran’dan ‘Suriye Konulu’ Soçi Zirvesi

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Garantör Rusya, Türkiye ve İran’ın katılacağı kritik üçlü zirvede Suriye’deki siyasi süreç ve İdlib’deki çatışmasızlık bölgesiyle ilgili önemli kararlar alınacak.

Soçi'de Erdoğan, Putin ve Ruhani “Suriye’nin Geleceğini” Görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün Soçi'de bir araya gelecek. Üç ülkenin genelkurmay başkanı ve istihbarat yetkililerinin de katılacağı toplantıda Suriye'deki siyasi geçiş süreci, İdlib başta olmak üzere çatışmasızlık bölgelerinde yürütülen çalışmalar ve terörle mücadele konuları ele alınacak. Buluşma üç garantör ülke arasında gerçekleştirilen ilk en üst düzey görüşme olacak.

Bu yıl 13 kez telefonla görüşen Erdoğan ve Putin, 6. kez bir araya gelmiş olacak.

Putin Katil Esed'le Görüştü

Üçlü zirve öncesi Rusya'nın Karadeniz'deki kenti Soçi'de bir görüşme daha gerçekleşti. Rus Devlet Başkanı Putin, Soçi’de çocuk katili Esed'le görüştü.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Rus lider görüşmede, (kadın çocuk genç yaşlı demeden yüz binlerce Müslümanı katleden) Esed'i, Suriye'de terörle mücadeledeki başarılarından dolayı tebrik etti.

Suriye'nin terörle mücadeleyi tamamlamak üzere olduğunu söyleyen Putin, terörizm sona erdiğinde barışçıl siyasi çözüm kilit konu olduğunu belirtti.

Türkiye-Rusya-İran Dışişleri Bakanları Antalya’da Toplandı

Antalya'da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif'le bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, toplantı sonrası açıklamada bulundu ve “tüm konular üzerinde anlaştık” dedi.

Lavrov, “Toplantı faydalı oldu, taraflar tüm konularda anlaşmaya vardı. Rusya, Türkiye ve İran askeri yetkilileri, Suriye’deki gerilimi azaltma bölgeleri konusunda sürekli olarak temas halinde. Suriye’deki gerilimi azaltma bölgeleri konusu, Rusya, Türkiye ve İran Genelkurmay Başkanları arasında ayrı bir toplantıda ele alınacak” dedi.

Hulusi Akar, Rus ve İran Genelkurmayı İle ‘Soçi’de Görüştü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Rus Genelkurmay Başkanı Gerasimov ve İran Genelkurmay Başkanı Bakıri ile görüşme gerçekleştirdi. IŞİD ve El Nusra mensuplarının tamamen tasfiyesi konularında anlaşmaya varıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov ve İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenen üçlü toplantıda görüştü.

Görüşme, Erdoğan, Putin ve Ruhani'nin katılımıyla Soçi'de yapılacak "Suriye" konulu üçlü zirve öncesinde gerçekleşti.

Üçlü toplantıda, Suriye'nin İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde koordinasyon seviyesini artıracak önlemler üzerinde anlaşıldı.

Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov; Suriye'deki askeri operasyonların aktif safhasının tamamlanmakta olduğunu belirtti. Akar ve Bakıri'ye hitaben, "Sizlerin ortak çabasıyla Suriye'de pek çok şey başardık" diyen Gerasimov "En önemlisi, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü korundu, iç savaş durduruldu, barışçıl hayatın yeniden kurulması ve göçmenlerin evine dönmesi için gereken koşullar oluşturuldu" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise;

Görüşmede tarafların Suriye'deki mevcut durumu ele aldığı belirtilen açıklamada, terörist grupların yok edilmesi, gerilimi azaltma bölgelerinin güvenliğinin sağlanması ve siyasi çözüm sürecine geçişi kolaylaştırmak için atılacak adımların ana hatları ile görüşüldüğü kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, "İdlib'de gerilimi azaltma bölgesinde koordinasyonun arttırılması, Suriye'deki kalan IŞİD ve Heyet Tahrir’uş Şam bünyesindeki el-Nusra mensuplarının tamamen tasfiyesi konularında anlaşmaya varıldı." denildi.

Putin İle Trump Suriye’yi Görüştü

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda ABD Başkanı Donald Trump ile Suriye, İran, Kuzey Kore, Afganistan ve Ukrayna konularını görüştü.

Kremlin Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Suriye'de sona yaklaşan askeri operasyonlarla ilgili durumu değerlendiren Putin ve Trump’ın, Soçi’de yarın Türk, Rus ve İranlı liderler arasında Suriye’nin ele alınacağı toplantıya yönelik de görüş alışverişinde bulundukları kaydedildi.

Putin ve Trump, terör ve uyuşturucu kaçakçılığına yönelik tehlikelerin giderek arttığı Afganistan’ı, Ukrayna krizi çerçevesinde Minsk anlaşmasını, İran’ın nükleer programını ve Kore Yarımadası’ndaki durumu da ele aldı.

İki liderin, Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğinin muhafaza edilmesi konusunda görüş birliğine vardıkları belirtildi.

Putin’in ayrıca dün Suriye lideri Esed ile gerçekleştirdiği görüşme konusunda da Trump’ı bilgilendirdiği kaydedildi.

Ruhani: Suriye'nin Geleceği Yabancı Güçlere Bırakılmayacak

Suriye’de yabancı güç olarak ABD, Rusya, İran ve Türkiye olduğu halde, Müslüman Suriye halkın geleceğini belirleme adına Kafirlerle birlikte Astana ve Cenevre görüşmelerini tertipleyen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye'nin geleceğinin yabancı güçlere bırakılmayacağını ve ülkenin toprak bütünlüğünü savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak üçlü zirveye katılmak üzere Tahran'dan ayrılmadan önce basına konuşan Ruhani, "Suriye'nin geleceği yabancı güçlere bırakılmayacak ve bu ülkenin halkı buna karar verecek." dedi.

Ruhani, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmaya devam edeceklerini belirtirken, Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğündeki Astana süreciyle bu yönde daha uyumlu adımlar atılmaya başlandığını hatırlattı.

Soçi'de yapılacak liderler zirvesinin Suriye'nin geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Ruhani, "Bu oturumlar, ülke halkının görüşlerini yansıtacak Suriyeli grupların, geleceklerini belirlemek adına aralarında yapacakları görüşmelere yol açmalı." ifadesini kullandı.

ABD'nin Planladığı 'Astana' ve 'Cenevre' Suriye Devrimini Bitirme Projesidir

Topyekün ülkesine savaş açan bir katil ve onu destekleyen zorbalar birbirine sarılırken, ABD ve Rusya ile işbirliği içinde olmakla övünen liderler de ne yazık ki bu ihanetin altına imza atmışlardır. Astana ve Cenevre'de kurulan tezgahlar; Müslüman Suriye halkının devrimine karşı planlanmış kollektif tuzakların, sinsi projelerin adresidir.

Kapitalist ideolojinin laik nizamını ayakta tutmak için nasıl da Astana'da, Cenevre’de bir araya gelip topyekün Müslüman halkı yok ettiğine şahid oluyoruz. Batının tahsis ettiği makamlara oturan sahte liderler, batıl laik-demokratik nizamı halkalarına zorla dayatmak için ordularını seferber ederken, sömürgeci efendileri de yardıma koşmaya gecikmiyor.

Astana-Cenevre görüşmeleri, Suriye sahasında gerçekleştirilen sözde “terörle mücadeleoperasyonları, Müslüman Suriye halkının iradesine ve iradesinden neşet eden mukaddes İslami devrimine savaş açmış ABD ve Rusya ile ortak hareket eden yerli hainlerin ve uluslararası şer odaklarının bir projesi olduğu bir kez daha tescillenmiştir.