Rusya’nın Suriye'deki Kayıplarında Artış Gözleniyor
22 Ağustos 2017

Rusya’nın Suriye'deki Kayıplarında Artış Gözleniyor

Mepa News

Köklü Değişim Merkezi

Saint Petersburg merkezli yayın yapan Rus haber kuruluşu Fontanka, Suriye'de öldürülen Rusya vatandaşı paralı askerlerin listesini yayınladı. Yayınlanan listede, öldürülen askerlerin kimlik ve pasaport bilgileri, özgeçmişleri ve ölüm nedenlerine dair detaylı bilgilere yer veriliyor.
Fontanka'nın ele geçirdiği belgelere göre Suriye'de hayatını kaybeden paralı askerler "Wagner Özel Askeri Şirketi" için çalışıyordu. Haber kuruluşu, listenin başında yer alan ve 19 Ekim 2015'te öldürüldüğü belirtilen ilk sekiz kişinin kimliğini tespit edemedi. Bununla birlikte sadece Wagner şirketi için çalışan paralı askerlerden 2016 yılında en az 25, 2017 yılında ise en az 7 Rus vatandaşının Suriye'de hayatını kaybettiği bildirildi.

On beş ayılık süreçte elde edilen bilgiler değerlendirildiğinde Rusya'nın Suriye'deki kayıplarında son dönemde ciddi artış gözlemleniyor.

Rus haber kuruluşunun ele geçirdiği belgelerde paralı milislere dair detaylı bilgiler yer alıyor
Ekim 2015'te öldürülen askerlerin kimliğini tespit etmeye çalışan Fontanka uzmanları, aynı dönemde Wall Street Journal'da yayınlanan bir habere dikkat çekiyor. Gazetenin Moskova'daki kaynaklarına dayandırdığı haberde 'yarı askeri' görevlerde çalışan 9 paralı askerin Suriye'nin batısında gerçekleşen bir havan saldırısında öldürüldüğü bildiriliyordu. Haberin yayınlandığı dönemde bu bilginin doğrulanamadığını belirten gözlemciler, Rus haber kuruluşunun yayınladığı listedeki kimliği tespit edilemeyen paralı askerlerin Wall Street Journal'ın haberinde bahsedilenlerle aynı kişiler olduğu görüşünde.

Listede yer alan ve bu yıl hayatını kaybettiği belirtilen yedi paralı askerin Suriye'nin Palmira şehrinde IŞİD güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülmesi Mart ayında Rus basınına da yansımıştı.
Fontanka'nın yayınladığı listeye göre 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle toplamda, Rusya vatandaşı en az 40 asker ve paralı milis Suriye'de hayatını kaybetti.


Rusya'nın Blackwater'ı

Moskova merkezli güvenlik kuruluşu direktörü Ivan Konovalov, Rusya'nın Blackwater benzeri özel askeri şirket kurma girişimleri olduğunu belirtiyor. ABD güçlerine lojistik ve operasyonel destek veren Blackwater şirketi yasal bir zeminde faaliyetlerini sürdürürken Rusya işbirliği yaptığı askeri şirketlerin varlığını kabul etmiyor. Kremlin'in düzenli asker gönderme konusundaki isteksizliği ve asker kayıpları nedeniyle oluşabilecek baskıdan korunmak amacıyla özel şirketler aracılığıyla bu paralı askerleri kullandığı dile getiriliyor.

Suriye'de öldürülen paralı askerler Rusya'nın Blackwater'ı olarak bilinen, gayrı resmi adıyla Wagner şirketi bünyesinde görevlendiriliyor. Kısaca "OSM" de denilen bu silahlı gruba, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, çeşitli çatışmalarda görev alan eski bir askeri istihbarat subayı liderlik ediyor.

Bu paralı askerlerin kullanıldığı ilk yerin Suriye olmadığını belirten güvenlik uzmanları, şirketin geçmişte Çeçenistan, Güney Osetya'da bugün ise Suriye ve Ukrayna'da gayrı resmi olarak faaliyet yürüttüğünü bildiriyor.