PYD Temsilcisi: ABD Suriye’den Çekilmeden Önce Bizi Uyarmalı
11 Eylül 2021

PYD Temsilcisi: ABD Suriye’den Çekilmeden Önce Bizi Uyarmalı

Sputniknews - Köklü Değişim

Köklü Değişim Medya

Demokratik Suriye Konseyi'nin ABD Temsilciliği Direktörü, ABD'nin Afganistan'dan sonra Suriye'den de çekilmesi halinde, bunun, ani değil, adım adım olması ve kendilerinin önceden haberdar edilmesi gerektiğini söyledi.

Washington'ın Çin'i 1 numaralı tehdit addederek Asya-Pasifik'e odaklanma politikası kapsamında selefi Donald Trump'ın Taliban'la vardığı anlaşma uyarınca ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'dan çekilmesi sonrası, gözler Suriye'ye çevrildi. ABD’nin destek verdiği terör örgütü PYD/YPG'nin siyasi kolu olan Demokratik Suriye Konseyi'nden (DSK) Fırat'ın doğusunda konuşlu ABD güçlerinin çekilmesi beklentisine dair yeni bir açıklama geldi.

'ABD'nin sözünü tutup tutmayacağını bilmiyoruz'

DSK'nin ABD Temsilciliği'nin üç direktöründen biri olan, aynı zamanda DSK Başkanlık Komitesi'nde yer alan Bassam Saker, Afganistan'dan çekilme sırasında yaşanan kaosa atıfla "ABD diyor ki, IŞİD'le savaşı bitirene dek kalacağız. Ama kalıp kalmayacaklarını bilmiyoruz. Terk etmek isterlerse, bu, ani değil, adım adım olmalı ve bizi önceden uyarmalılar" dedi.

Rusya’nın resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Saker, 'ABD güçlerinin çekilmesinin Suriye'deki güvenlik durumunu etkileyeceğini ve bir boşluk yaratacağını' öne sürdü.

"Eninde sonunda gideceklerini biliyoruz" diyen DSK Temsilcisi, 'Amerikalıların IŞİD'le savaş bitene, el Hol kampındaki IŞİD'li esirler sorunu çözülene ve Suriye'de siyasi çözüm bulunana dek kalmasını istediklerini' belirtti.

'Biz siyasi süreci tamamlayana dek kalsınlar'

Bölgede çok az sayıda ABD askeri kaldığına dikkat çeken Saker "Elbette sonsuza dek kalmalarını istemiyoruz. Sadece biz siyasi süreci tamamlayana dek kalsınlar. Gideceklerdir, bu onların tercihi ve kararıdır, bizim değil" dedi.

ABD yönetiminin Suriye'ye IŞİD için savaşmaya gelmiş ve şimdi DSK'nin kontrolündeki kampta tutulan esir vatandaşlarını geri kabul etmeleri için diğer ülkeleri zorladığını bildiklerini aktaran Saker "Esir meselesini, el Hol kampını bitirmeleri lazım" ifadelerini kullandı.

Biden yönetimiyle işbirliğini öven DSK Temsilcisi, Washington'dan hem IŞİD'le savaşta hem de istikrara kavuşturma çabalarında kendilerine aynı desteği vermesini beklediklerini dile getirdi.

Suriye'deki aktörlerin durumu

ABD’nin işgal ettiği Irak ve Afganistan’da halk direnişi karşısında yenilgiye uğraması ve askerlerini geri çekmesi tüm dünyada imajını yerle bir ederken, ABD’ye taşeronluk yapan örgüt ve rejimleri endişelendiriyor. Varlıklarını sömürgeci güçlerin verdiği desteğe bağlı olan bu unsurlar, kendilerini kullanıp atmaması için ABD’ye sadakat vurgusu yapıyorlar.

En son PYD/PKK’nın siyasi kolu olan Demokratik Suriye Konseyi’nden gelen açıklama da benzer bir kaygıyı yansıtıyor. Zira Amerika Esed rejimini korumak adına Suriye’de herkese bir rol dağıtmış, bu kapsamda Kürtlerin İslami devrime katılmaması için Suriye’nin kuzeyinde PYD’ye bir hakimiyet alanı vermişti.

Bu rollere göre İran ve Rusya, Suriye halkının iradesini kırmak için katliamlar yaparken, Türkiye, Suriyeli muhalifleri etkisi altına alarak İslami devrim fikrinden uzaklaştırma işini icra etti. İŞİD ise sözde hilafet kisvesi altında İslam’ı karalamanın yanında muhalifleri zayıflatma misyonunu yüklendi. Ayrıca İŞİD’in varlığı ABD, Rusya ve diğer devletlerin terörle savaş gerekçesi ile Suriye’ye girmelerinin bahanesi oldu.

Öte yandan Ankara, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak gördüğü PYD/YPG ile ilişkili DSK/DSG gibi örgütlerin de ‘terör örgütü’ olarak kabul edilmesini istiyor ve YPG/DSG'ye silah verilmesine sert şekilde karşı çıkıyor.

Ancak, başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu tezini kabul etmiyor. Buna rağmen Türkiye ABD ve diğer sömürgeci devletler ile iş birliği yapmakta bir beis görmüyor.