Putin’den Avrupa’ya Füze Tehdidi
25 Ekim 2018

Putin’den Avrupa’ya Füze Tehdidi

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Önceki gün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Moskova’da bir araya gelen Putin, Washington’ın Orta Menzilli Nükleer Silahları Sınırlandırma Antlaşması’ndan (INF) çekilme planını masaya yatırmıştı. Görüşme sonrası Putin’in AB’yi tehdit etmesi, Trump’tan gelen mesaj doğrultusunda hareket ederek suni gerilimi tırmandıracağını işaret ediyor. ABD, Trump ile siyasete ve ticarete yön vermek için gerilim politikasını, kontrolü altındaki başkentlerle sürdürmeye devam ediyor.

Putin'den Avrupa'ya "Füze" Tehdidi: “Aynı Şekilde Cevap Veririz”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Füzeler eğer Avrupa'ya yerleştirilirse, doğal olarak biz de aynı şekilde cevap vermek zorunda kalacağız" dedi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile görüştükten sonra düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekilme kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Daha önce Anti Balistik Füze Sistemi Anlaşması'nın şimdi ise Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın ortadan kaldırılmasından endişe duyuyoruz. Bütün bunlar ortadan kaldırıldığında silahsızlanmanın büyümesini sınırlayacak bir şey kalmayacak. Öyleyse durum bence son derece tehlikeli olacak. Silah yarışından başka hiç birşey kalmayacak."

ABD her halükarda anlaşmadan çekilmesi halinde Avrupa'nın ne yapacağı sorusunun ortaya çıkıyor. Esas soru şu: Bu yeni ortaya çıkan füzelerle (Avrupa) ne yapacak? Bu füzeler eğer Avrupa'ya teslim edilirlerse, doğal olarak, biz de aynı şekilde cevap vermek zorunda kalacağız. Bunu kabul eden Avrupa ülkeleriyse kendi topraklarını olası bir misilleme saldırısı riski altına soktuklarını anlamak zorunda kalacaklar. Bu çok açık. ABD, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın Rusya tarafından ihlal edildiğine dair herhangi bir kanıt gösteremedi.”

Putin İle Bolton Arasındaki Görüşme, Sıcak Bir Havada Gerçekleşti

Önceki gün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, başkent Moskova'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü. İkili, Washington'ın Orta Menzilli Nükleer Silahları Sınırlandırma Antlaşması’ndan (INF) çekilme planı masaya yatırıldı.

Bolton, Çin'in de artık INF'nin yasakladığı nükleer füze geliştirmesiyle anlaşmanın artık sadece iki taraflı olmadığını ifade etti. ABD'nin INF'den çekilmesi durumda, Avrupa'ya füze konuşlandırılmasına yönelik herhangi bir karar alınmadığını yineleyen Bolton, ortak çıkarların korunması için iki ülkenin diyaloğu sürdürmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Bolton'un görüşüne katılan Rusya Devlet Başkanı Putin ise ABD'nin ülkesine karşı 'dostça' tabir edemeyecekleri, sebepsiz yere adımlar attığını ve bir çoğuna yanıt vermemelerine rağmen bu adımların devam ettiğini söyledi.

ABD'nin nükleer anlaşmalardan çekilme niyetlerini nasıl yorumladıklarını ise verdiği örnekle aktardı.

Putin, "Yanlış hatırlamıyorsam Amerika armasındaki kartalın bir pençesinde barışın simgesi olarak 13 zeytin dalı, diğer pençesindeyse 13 ok bulunuyor. Soruyorum: Sizin kartal zeytin dallarının hepsini yiyip, geriye sadece okları mı bıraktı?" dedi.

Bolton Putin'in bu benzetmesine karşı "Trump adına sizinle görüşmekten çok memnun kaldım ancak yanımda zeytin getirmedim." cevabını verdi.

Putin-Trump Görüşmesi İçin Tarih: 11 Kasım

Kremlin, Putin ile ABD Başkanı Donald Trump'ın 11 Kasım'da Paris'te bir araya gelmesi için ön anlaşmanın sağlandığını duyurdu.

İki liderin, Fransa'nın başkentinde düzenlenecek I. Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümü etkinliklerinde ikili görüşme yapması bekleniyor.