Putin ve Erdoğan, İdlib’de “Çabaları Kuvvetlendirme” Konusunda Anlaştı!
24 Ağustos 2019

Putin ve Erdoğan, İdlib’de “Çabaları Kuvvetlendirme” Konusunda Anlaştı!

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Kremlin, Putin ve Erdoğan’ın cuma günü yaptıkları telefon görüşmesinde İdlib meselesine ilişkin “bölgedeki olası “terörizm” tehdidini ortadan kaldırmak için ortak çabaları kuvvetlendirme” konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre, Moskova tarafından desteklenen Esed rejimi, “radikal” unsurlara ve muhalif gruplara yönelik saldırılar düzenleyecek.

Kremlin'den aktarılan haberde ayrıca İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin de katılımıyla 16 Eylül’de üç liderin bir araya geleceğini bildirdi.

Türkiye, Suriye rejiminin İdlib’teki ateşkes ihlallerinin ve saldırıların ciddi bir insani krize yol açtığını” söylüyor. Aynı zamanda bu saldırıların Suriye’deki çatışmayı kontrol altına alma çabalarına da zarar verdiğini vurguluyor.

Katil Rus ve Esed güçleri, muhalif grupların önemli bir sığınağı olan İdlib’de 4 aydır vahşice bombalı saldırılar gerçekleştiriyor, kadın, çocuk, sivil demeden katliam yapıyor.

Rusya destekli Esed rejiminin, Hama ve İdlib arasındaki ülkenin kuzeybatı bölgesinde muhalif gruplara yönelik devam eden savaşta ilerleme kaydettiği belirtiliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, salı günü, muhalif gruplar ile Heyetu Tahriru'ş Şam ve diğer grupların İdlib’in güneyindeki stratejik Han Şeyhun’dan ve Türkiye’nin bölgedeki en büyük gözlem noktası olan Hama’dan salı gününü çarşambaya bağlayan gece, rejim kuvvetlerinin ateşi altında çekildiğini bildirdi.

Ankara salı günü kendisine ait bir konvoyun Han Şeyhun’un güneyindeki Türk gözlem noktasına giderken hava saldırısına uğradığını duyurmasının ardından Şam’ı “ateşle oynamaması” konusunda uyardı.

Rusya ise Esed’e destek çıkarak bölgedeki muhalif grupları suçladı.