Putin, Yeniden Rusya Devlet Başkanı Seçildi
18 Mart 2024

Putin, Yeniden Rusya Devlet Başkanı Seçildi

Köklü Değişim Medya

Vladimir Putin, katılım oranının yüzde 74'ün üzerinde olduğu seçimlerin sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87,8’ini alarak yeniden devlet başkanı seçildi.

Rusya Merkez Seçim Komisyonuna göre, Rusya Federasyonu’nda üç gün süren devlet başkanlığı seçimi, ülke genelinde 80’den fazla bölgede gerçekleştirilirken, hem sandık başında hem de uzaktan elektronik ortamda oy kullanıldı. Uzaktan oylama işlemi Moskova dahil toplam 29 bölgede gerçekleştirildi.

İşgal Edilen Bölgelerde de Sandık Kuruldu

Rusya'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'da, 2022'de ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de seçim sandıkları kuruldu.

İlk verilere göre sandıktan galip çıkan Putin, resmi sonuçlar açıklandıktan sonra yemin edecek ve 5. kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini yapacak.

24 yıldır ülkeyi yöneten 71 yaşındaki Putin, seçimi bu seçimi kazanmasıyla birlikte, Kremlin'de en az 2030 yılına kadar iktidarda kalacak ki bu da 18. yüzyılda Büyük Katerina'dan bu yana herhangi bir Rus liderden daha uzun bir süre.

Putin: “Rusya Daha da Güçlenecek”

Resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından Putin, seçim kampanyasını yürüttüğü merkezde basın toplantısı düzenleyerek, "Ukrayna'da ön cephede savaşanlar" başta olmak üzere Rusya halkına teşekkür etti.

Putin ülke ya da kişi ismi vermeden "Bizi ne kadar korkutmaya, irademizi bastırmaya çalışsalar da başaramadılar. Tarihte kimse bunu başaramadı. Yenildiler ve gelecekte de yenilecekler" diye konuştu.

Putin Batılı ülkelere de tehditte bulunarak, Rusya ile NATO'nun doğrudan karşı karşıya geleceği bir çatışmanın "3. Dünya Savaşı'ndan bir adım uzak" olmak olacağını söyledi ve kimsenin böyle bir senaryoyu istemeyeceğini de ekledi.