“Putin, Mevcut Sınırlar Çerçevesinde Ateşkese Hazır”
24 Mayıs 2024

“Putin, Mevcut Sınırlar Çerçevesinde Ateşkese Hazır”

Köklü Değişim Medya

Putin’in Ukrayna'da ateşkese ve bu yönde yürütülecek müzakerelere hazır olduğu ileri sürüldü.

Reuters Haber Ajansı’nın dört Rus kaynağa dayandırdığı habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna'daki savaşı, mevcut savaş hatlarını tanıyan müzakere edilmiş bir ateşkesle durdurmaya hazır olduğunu" söylediğini aktardı.

Putin’in, Kiev ve Batı'nın buna onay vermemesi halinde ise ülkesinin savaşmaya devam edeceğini söylediği de ayrıca aktarıldı.

Putin Savaşı İstediği Kadar Uzatabilir

Putin'le birlikte çalışmış ve Kremlin'deki üst düzey görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan üst düzey bir Rus kaynak, "Putin gerektiği kadar savaşabilir ama savaşı dondurmak için ateşkese de hazır" dedi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, yorum talebine cevaben, Putin’in Rusya'nın hedeflerine ulaşmak için diyaloğa açık olduğunu defalarca açıkladığını ve ülkenin "ebedi bir savaş" istemediğini söylediğini belirtti. Ukrayna dışişleri ve savunma bakanlıkları ise sorulara cevap vermedi.

Kapitalizmin lokomotifi ABD, bir süredir kontrolündeki Batı, egemen statükonun önünde engel olarak gördüğü Rusya ve Çin’e odaklanmış durumda. Bu kapsamda Washington, Çin’i Tayvan ile Rusya’yı ise Ukrayna ile tehdit ediyor. Ukrayna askerlerinin cepheye sürüldüğü savaş sonucunda NATO, Finlandiya ve İsveç ile genişlerken, Rusya, ikinci yılına giren savaşta ağır bir darbe almış durumda.

ABD, savaşı uzatmak için Rus liderliğine ağır gelen isteklerde bulunuyor. Rusya ise ilhak ettiği bölgeler çerçevesinde müzakerelere oturacağını beyan ediyor. ABD daha önce Kırım, Donetsk, Luhansk ve diğer bölgelerden çekilmesini müzakereler için şart koşmuştu.