Putin’den Ukrayna Cephesinde Şartlı Ateşkes Çağrısı
14 Haziran 2024

Putin’den Ukrayna Cephesinde Şartlı Ateşkes Çağrısı

Köklü Değişim Medya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın birliklerinin bulunduğu Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya’dan çıkması ve NATO’ya üyelik teklifini geri çekmesi şartıyla ateşkes sözü verdi.

Vladimir Putin bugün, Kiev'in 2022 yılında Moskova tarafından ilhak edilen dört bölgeden askerlerini çekmeye başlaması ve NATO'ya katılma planlarından vazgeçmesi halinde Ukrayna'da derhal ateşkes emri vereceği ve müzakerelere başlayacağı sözünü verdi.

Bahsi geçen Ukrayna birliklerinin bulunduğu dört bölge savaş öncesi Ukrayna sınırları içinde olan Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya’yı kapsıyor.

Bu teklifi, Rusya’nın tüm topraklarından askerlerini çekmesini talep eden ABD liderliğindeki NATO destekli Kiev’in kabul etmesi olası görünmüyor.

Putin'in açıklamaları, G7 liderlerinin İtalya'da bir araya geldiği ve İsviçre'nin bu hafta sonu Ukrayna'da barışa yönelik ilk adımları belirlemek üzere Moskova olmaksızın, çok sayıda dünya liderini ağırlamaya hazırlandığı bir atmosferde geldi.

Putin, önerisinin Ukrayna'daki çatışmayı "dondurmak" yerine "nihai çözüme" kavuşturmayı amaçladığını söyledi ve Kremlin'in "gecikmeksizin müzakerelere başlamaya hazır olduğunu" ifade etti.

Rusya Cumhurbaşkanı’nın sıraladığı daha geniş barış talepleri arasında Ukrayna'nın nükleer olmayan statüsü, askeri gücüne dönük kısıtlamalar ve ülkede Rusça konuşan nüfusun çıkarlarının korunması yer alıyordu. Putin, bunların hepsinin "temel uluslararası anlaşmaların" parçası haline gelmesi ve Batı'nın Rusya'ya yönelik tüm yaptırımları kaldırılması gerektiğini söyledi.

Putin, “Tarihin bu trajik sayfasını çevirmeye, Rusya ile Ukrayna ve genel olarak Avrupa arasındaki birliği adım adım yeniden tesis etmeye başlamaya çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.

Putin'in sözleri, Ukrayna'da savaşı sona erdirme koşullarını açıkça ortaya koyduğu nadir bir duruma işaret ediyor. Ancak bu açıklamalar yeni bir talep içermiyor. Kremlin daha önce Kiev'in toprak kazanımlarını tanıması ve NATO'ya katılım hedefinden vazgeçmesi çağrısında bulunmuştu.

Kapitalizmin lokomotifi ABD, bir süredir kontrolündeki Batı’nın egemen olduğu statükonun önünde engel olarak gördüğü Rusya ve Çin’e odaklanmış durumda. Bu kapsamda Washington, Çin’i Tayvan ile Rusya’yı ise Ukrayna ile tehdit ediyor. Ukrayna askerlerinin cepheye sürüldüğü savaş sonucunda NATO, Finlandiya ve İsveç ile genişlerken, Rusya, ikinci yılına giren savaşta ağır bir darbe almış durumda.

ABD, savaşı uzatmak için Rus liderliğine ağır gelen isteklerde bulunuyor. Rusya ise ilhak ettiği bölgeler çerçevesinde müzakerelere oturacağını beyan ediyor. ABD daha önce Kırım, Donetsk, Luhansk ve diğer bölgelerden çekilmesini müzakereler için şart koşmuştu.