Parlamenter Sistem ile 90 Yıl, Başkanlık ile 10 Yıl Heba Oldu!
13 Ekim 2021

Parlamenter Sistem ile 90 Yıl, Başkanlık ile 10 Yıl Heba Oldu!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu’nun 12 Ekim 2021 Salı günü gerçekleştirdiği Haftalık Gündem Değerlendirme Toplantısı’nda siyasi partilerin sistem tartışmaları ele alındı. Toplantıda ayrıca Pandora Belgeleri ve işgalci sözde mahkemenin Aksa’da Yahudilere ibadet kararı hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıda konuşan Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, halkın gündeminde işsizlik, geçim sıkıntısı, enflasyon ve hayat pahalılığı gibi kritik konular varken iktidar ve muhalefetin bu sorunlara çözüm üretemedikleri için sistem tartışmalarıyla meşgul olduklarını söyledi.

Mahmut Kar, tıpkı parlamenter sistem gibi başkanlık sisteminin de Türkiye’ye bir fayda sağlamadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “AK Parti hükümeti büyük büyük vaatler vererek halkın evet oylarıyla partili cumhurbaşkanlık sistemini yürürlüğe koydu. Değişen ne oldu? Ekonomik krizler bitti mi? Darbe girişimleri, muhtıralar son buldu mu? Toplumsal sorunlar, ahlaki yozlaşma, cinayetler son buldu mu? Yok, azalmadı aksine daha da arttı. Bu sistem hiçbir yaraya merhem olmadı, hiçbir gediği kapatmadı, neden? Çünkü bu sistemi getirenlerin derdi sorunları çözmek değildi. Onların asıl derdi İngiliz tipi parlamenter sistem yerine Amerikan tipi başkanlık sistemini Türkiye’de yerleştirmekti. Yani sistem tartışmalarının bize, halka dönük bir faydası bugüne kadar olmadı bundan sonra da olmayacak. İngiliz fili ile Amerikan fili tepişecek ezilen halk olacak, ezilen vatandaş olacak…

Aynı durumun parlamenter sistem için de geçerli olduğu bilindiği halde muhalefet partilerinin ısrarla parlamenter sistem vurgusu yapmasını eleştiren Mahmut Kar, şöyle konuştu: Türkiye’de Parlamenter sistemin uygulandığı dönemlere bakalım; defalarca darbe yaşanmış, anayasa defalarca değişmiş, koalisyon dönemlerinde krizler, kaoslar yaşanmış. Eğitim sistemi yap boz tahtasına dönmüş, yargı bugün olduğu gibi siyasetin köpeği olmuş, köyler yakılmış, boşaltılmış, halkın fakirlik ve yoksulluktan beli bükülmüş. Dolayısıyla parlamenter sistemin neresini yamarsanız yamayın yine sökülür, ne tarafını düzeltirseniz düzeltin yine bozulur yine yamulur. Bozulur, çünkü temeli sağlam değil, yamulur çünkü omurgasız... Bu sebeple bu sistem Müslümanların üzerinde eğreti duruyor.”

Konuşmasının devamında Türkiye’nin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda neden halka başvurulmadığını soran Mahmut Kar, Hizb-ut Tahrir’in yaklaşık 70 yıldır en ideal, en doğru ve en güçlü sistemin Raşidi Hilafet olduğunu haykırdığını hatırlatarak şöyle dedi: “İslam’ın yönetim sisteminin, krallık, emirlik, cumhuriyet, demokratik parlamenter sistem ya da başkanlık sistemi olmadığını söylüyoruz. Hilafet Devletinin Cihazlarını, anayasasını, iktisat nizamını, içtimai hayatını, eğitim sistemini, ordu düzenini, kamu güvenliğinin nasıl sağlanacağını açıklıyor, anlatıyoruz. Madem bir çıkmazdasınız neden sormuyorsunuz bu halka? Haydi çıkın referandum yapın, Hilafeti istiyor musunuz istemiyor musunuz diye halka sorun bakın ne göreceksiniz. Parlamenter sistem ile Başkanlığı değil, Hilafet ile geri kalan tüm sistemleri tartışmaya açın. Tarihi süreçleriyle, ideolojik temelleriyle, fikri ve şeri yönleriyle konuşalım. Bakalım köhnemiş Parlamenter sistemini mi, Amerikancı başkanlık sistemini mi yoksa İslam’ın Hilafet sistemini mi seçecek halk! Varsa cesaretiniz hadi halka sorun! İçinizde ülke çıkarını düşünmek, halkın menfaatini gözetmek gibi en ufak bir düşünce varsa en azından halkın sesine kulak verin!

Haftalık Gündem Değerlendirme Toplantısında ayrıca Filistin’de Hizb-ut Tahrir öncülüğünde yapılan gösterilerin Yahudilere Mescidi Aksa’da ibadet izni veren işgal mahkemesi kararını iptal ettirmesine değinen Mahmut Kar, Müslümanlar hep birlikte İslami çözümlere sarıldığında hem Mescidi Aksa’nın hem de diğer İslami beldelerin tek tek özgürleşeceğini söyledi.

Mahmut Kar, son olarak kapitalistlerin kirli çamaşırlarını ortaya döken Pandora Belgeleri’nin Türkiye ayağında ismi geçen şirketler hakkında konuşarak, “…Garibandan borcunu alırken aslan kesilen devletin offshore hesap sahiplerine nasıl vergi affı çıkardığını, milyonlarca lira alacaktan nasıl vazgeçtiği biliyoruz… Mevcut kapitalist sistem zenginleri daha zenginleştirirken fakirleri daha da fakirleştirmektedir. Bu zengin zümre kanun, nizam, vatan, millet, ahlak, dinlememektedir. Çünkü bu sistem onların sistemidir. Bu devlet onlar için çalışan bir devlettir. İşte bu nedenle yıkılmaya değiştirilmeye mahkumdur.” İfadelerini kullandı.

----------------

Konuşma metninin tamamını okumak için tıklayınız.

#YenidenHilafet