Pakistan ve Afganistan’dan Zevahiri Suikastine İlişkin Açıklama
05 Ağustos 2022

Pakistan ve Afganistan’dan Zevahiri Suikastine İlişkin Açıklama

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Pakistan ve Afganistan yönetimleri sömürgeci ABD’nin düzenlediği Eymen ez Zevahiri suikastine yönelik açıklama yaptı.

20 yıl boyunca Afganistan’ı işgal altında tuttuğu yıllarda yüzbinlerce Müslümanı vahşice katleden, ülkeyi iş birlikçi yönetimlerle sömüren ve Taliban’a mağlub olup, ülkeden ayrıldıktan yaklaşık bir yıl sonra sömürgeci ABD, düzenlediği hava saldırısında El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri’nin öldürüldüğünü geçen hafta duyurmuştu.

Saldırıyı ABD’nin nasıl gerçekleştirdiği, kimlerden istihbarat aldığı henüz gün yüzüne çıkmazken olayın yankıları sürüyor.

Olay sonrası Pakistan ve Afganistan yönetimleri açıklamalarda bulundu.

Pakistan: “Hava Sahamızı Kullandığına Dair Kanıt Yok”

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Asım İftikhar Ahmed, El-Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'nin İHA saldırısı ile öldürülmesinde ABD'nin ülkesinin hava sahasını kullandığına dair kanıt bulunmadığını aktardı.

ABD’nin bölgedeki operasyon ve politikalarına destek veren Pakistan yöentiminin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed, başkent İslamabad’da düzenlediği basın toplantısında, Zevahiri'nin Afganistan'da düzenlenen hava saldırısı ile öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Pakistan hava sahası kullanılarak ABD’nin bu eylemi gerçekleştirdiğine dair hiçbir kanıt olmadığını ileri sürdü.

Dışişleri Bakanlığından 2 Ağustos’ta yapılan açıklamada, El-Kaide lideri Eymen Zevahiri suikasti ile ilgili olarak, İslamabad'ın terörle mücadelede uluslararası hukuk ve ilgili Birleşmiş Milletler kararlarının yanında durduğu vurgulanmıştı.

Afganistan: “Zevahiri’nin Afganistan’da Olduğunu Bilmiyorduk”

Taliban'ın açıklaması ABD Başkan'ı Biden'ın Zevahiri'nin Pazar günü erken saatlerde Kabil'in merkezindeki evde bir ABD SİHA saldırısında öldürüldüğünü açıklamasından dört gün sonra geldi.

Afganistan İslam Emirliği’nin son yaptığı resmi açıklamada, Zevahiri’nin Afganistan’daki varlığından haberdar olmadığı açıklandı.

Yapılan resmi açıklamada, “Afganistan İslam Emirliği liderliği, istihbarat teşkilatlarına kapsamlı ve ciddi bir soruşturma yürütme talimatı verdi” denildi.

Saldırı yapıldıktan 2 gün sonra "31 Temmuz'da Kabil'in Sherpur bölgesindeki bir meskene hava saldırısı düzenlendi" diyen Mücahid, söz konusu saldırının insansız hava aracıyla yapıldığını ifade etmişti.

Taliban sözcüsü, "Olayın niteliği ilk başta belli değildi ancak İslam Emirliği'nin güvenlik ve istihbarat servisleri olayı araştırdı. İlk bulgular saldırının bir Amerikan insansız hava aracı tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor. Afganistan İslam Emirliği, bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve uluslararası ilkelerin ve Doha Anlaşması'nın açık bir ihlali olduğunu vurguluyor" demişti.

Afganistan İslam Emirliği’nin son yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

2 Muharrem 1444'te Kabil şehrinde bir konuta hava saldırısı düzenlendi, iki gün sonra ABD Başkanı Joe Biden, ABD birliklerinin bu saldırıda El Kaide lideri Dr. Eymen el Zevahiri'yi hedef aldığını iddia etti, Afganistan İslam Emirliği'nin Eymen el Zevahiri'nin gelişi ve Kabil'de kalması hakkında hiçbir bilgisi yok.

Afganistan İslam Emirliği'nin liderliği, soruşturma ve istihbarat kurumlarına olayın çeşitli yönleri hakkında kapsamlı ve ciddi bir soruşturma yürütmeleri talimatını verdi.

Amerika dahil hiçbir ülkeye Afganistan topraklarından bir tehdit yok, İslam Emirliği Doha Paktı'nı uygulamak istiyor ve anlaşmanın ihlali sona ermeli.

Amerika'nın topraklarımızı işgal etmesi ve tüm uluslararası ilkeleri ihlal etmesi eylemini bir kez daha şiddetle kınıyoruz.

Böyle bir eylem tekrarlanırsa, herhangi bir sonucun sorumluluğu Amerika Birleşik Devletleri'ne ait olacaktır.