Pakistan İle Hindistan Arasında Keşmir Gerilimi Tırmanıyor
30 Nisan 2025

Pakistan İle Hindistan Arasında Keşmir Gerilimi Tırmanıyor

Köklü Değişim Medya

Hindistan’ın işgali altında bulunan İslam beldesi Keşmir’de meydana gelen saldırının ardından Pakistan yönetiminin yaptığı açıklamaya göre iki ülke arsındaki gerilim tırmanabilir.

Pakistan Enformasyon Bakanı Ataullah Tarar, Hindistan'ın gelecek 24 ila 36 saat içerisinde bir askeri saldırı başlatmak istediğine dair "güvenilir istihbarata" sahip olduklarını duyurdu ve sınırda önlemler artırıldı. Tarar, Hindistan'ın Keşmir'deki saldırıyı bahane olarak kullanmaya niyetlendiğini de ileri sürdü.

Yeni Delhi yönetimi, komşusu Pakistan'ı Keşmir'de 22 Nisan'da 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçlarken, İslamabad suçlamaları reddediyor.

Tarar, "Hindistan'ın bu tür bir askeri maceraya girişmesine kararlılıkla yanıt verilecektir" açıklamasıyla saldırılara sert karşılık verileceğini de ifade etti.

Keşmir Sorunu Nasıl Ortaya Çıktı?

Pakistan, Hindistan, Çin ve Afganistan tarafından çevrelenen Keşmir’in yüzölçümü; 217.935 km2dir. 12 milyonluk nüfusunun %85’i Müslüman’dır. Geri kalan %15’i ise Hindu, Sih ve Budistlerden oluşmaktadır. Servetlerinin bolluğu ve dünyadaki dağların zirvesi olan Himalaya’nın varlığı nedeniyle “dünyanın çatısı” veya “Allah’ın yeryüzündeki cenneti” olarak adlandırılmıştır.

Keşmir, Hicrî 1. yy.’ın sonralarında İslâm’ın girdiği bir İslam beldesidir. Hicrî 94/Mîlâdî 712 yılında başlatılıp İslâm komutanı Muhammed İbnul Kâsım’ın elleriyle gerçekleştirilen Sind ve Hind fetihleri ve Hicrî 218-225/Mîlâdi 833-839 yıllarında Abbâsî Halîfesi el-Mu’tasım zamanındaki fetihlerle Hindistan, Pakistan, Keşmir ve Bangladeş’e kadar bölgede Müslümanlar hâkim olmuş ve 19.yy.a kadar İslâm tatbik edilmiştir.

İngiltere, 1819 yılında Yarımadayı istila ettiğinde; Hindu, Sih, Budist ve diğer bazı küfür güçleri ile Müslümanlar 27 yıl boyunca şiddetli savaşlardan sonra ancak 1846 yılında bölgede egemenlik sağlayabilmiştir. Bölgeyi üç parçaya bölen İngiltere, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu %55’lik bölümde kendisi hükmetmiş, 565 vilâyeti ise Hindu ve Müslüman valiler aracılığıyla özerk yönetimle yönetmiştir. Üçüncü kısım Keşmir’i ise Amritsar’da yapılan kira sözleşmesi gereğince yüz yıllığına (1846-1946) Hinduların tahakkümüne vermiştir.

Kira sözleşmesi sona erdikten sonra da Keşmir’deki Hindu Yönetimi, Müslüman halkın isteğini umursamadan Keşmir’i Hindistan’a katmıştır. İngilizlerin Hinduların tarafını tutması ve anlaşma sonrası işgale karşı Pakistan ve Keşmir’deki Müslümanlar şiddetli bir karşılık vermiştir. Bu mücadele neticesinde; Hindistan, Keşmir’in %65’ini, Çin ise %5’lik kısmı işgal etmiş ve Pakistan’a %30’luk kısmı kalmıştır.

Hindistan, Keşmir’de, Kur’an’ın okunması ve Arapçanın yasaklanması gibi Müslümanlara karşı baskı, işkence ve diğer sinsi üslupların tamamında başarışız olmuştur. Hindistan; 1989 yılında Keşmir’de, 25 bin şehidin hayatlarına mâl olan büyük katliamlar yapmıştır. Keşmirli Müslümanlara Yardım Komitesi Radyosu’nun; Birleşmiş Milletler kaynaklarına dayanarak yaptığı istatistiklere göre; Hindistan Yönetimi’nin Ocak 1990’dan Aralık 1998’e kadar işlediği cürümler şunlardır: 63 bin 275 Müslüman kurşunlanarak şehit edildi; 775 siyasetçi, âlim ve cami imamı tasfiye edildi; 3 bin 370 Müslüman ölüme varan işkencelere maruz kaldı; 81 bin 161 kişi yargılanmadan hapsedildi. Bütün bunların yanında namusları çiğnenen, kutsallarına el uzatılan, yaralanan ve kaybolan yüz binlerce Müslüman zulme maruz kalmıştır.

Bu bölgede Amerika daha önceki yıllarda halkın kendi tercihine göre Pakistan veya Hindistan’a bağlanmaları gerektiğini savunuyor ve bunun için çalışıyordu. Ancak Amerika hem Hindistan’da hem de Pakistan’da ipleri eline alınca bölgenin kalıcı olarak bölünmesini istedi. Azad Keşmir bölgesinin Pakistan’da, Hindistan Otoritesi altındaki kesimin Hindistan’da ve çoğunluğu Müslüman olup Hindistan tarafından işgal edilmiş Keşmir’in ise Hindistan Yönetimi’nin otoritesi altında otonomi (özerklik) verilmesini istedi ve bunun için çalıştı. Bu plana sadık kalan Pakistan yöneticileri, cihadi gruplara verdiği desteği çekmeye, eğitim kamplarını kapatmaya, Kontrol Hattı’ndaki Pakistan birliklerini azaltmaya, Keşmir Müslümanlarına yönelik her tür yardımdan vazgeçmeye başladı.

Çünkü Amerika, Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir geriliminin bitmesini ve rakibi Çin karşısında Hindistan’ın bölgede çok daha güçlü bir devlet olmasını istiyor. Böylece Hindistan’ı askerî ve ekonomik yardımlarla destekleyerek Çin’e karşı kullanmak istiyor. Çin’in bölgede büyümesini Hindistan eliyle durdurmak ve böylece Çin’i perdeleme planını gerçekleştirmek istiyor.

Pakistan, Keşmir’i Hindistan’dan kolayca geri alabilecek imkâna sahipken, Amerika ekseninde yürüttüğü siyaseti gereği Keşmir’deki Hindistan işgaline göz yumuyor.