
Pakistan’da Yüksek Mahkeme, İmran Han’ın Serbest Bırakılmasına Hükmetti
ABD’nin isteklerini tek tek yerine getiren fakat ordu ile içerde ve Ukrayna savaşının ilk günlerinde Rusya’ya yakın davranması üzerine Meclis’te oylama yapılarak soft bir darbe ile koltuğundan kaldırılan İmran Han’ın son tutuklanma kararı, olayların büyümesi üzerine Yüksek Mahkeme tarafından geçersiz ilan edildi.
Pakistan'da şiddet olayları tırmanırken, Yüksek Mahkeme eski başbakanın tutukluluğuna ilişkin kararını verdi.
Pakistan Yüksek Mahkemesi, eski başbakan İmran Han'ın tutuklanmasının "geçersiz" ilan etti ve serbest bırakılması talimatını verdi. Bu kararın ülkede yaşanan kaos sonrası alındığı düşünülüyor.
Baş Yargıç Umar Ata Bandial, başkent İslamabad'daki duruşmada Han'a hitap ederek "Tutuklanmanız geçersizdi, bu nedenle tüm sürecin geri alınması gerekiyor." dedi.
Pakistan'ın en üst düzey yargıcı, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasına karşı partisinin verdiği itiraz dilekçesine cevaben polise Han'ı huzuruna getirmesi talimatı vermişti.
İslamabad polisini güvenliği sağlamaya çağıran Bandial, serbest bırakılma kararına rağmen Han'ın başkentte polis gözetiminde güvenli bir yerde korunmasını emretti.
Bandial, Han'ın İslamabad'ın dış mahallelerindeki çiftlik evine dönme talebini ise reddetti ve Han'dan taraftarlarına sükunet çağrısı yapmasını istedi.
Han'ın avukatı ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mahkeme, Han'ın Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin gözetiminde kalmasına ve orada kaldığı süre boyunca arkadaşları ve avukatlarıyla görüşüp onlara danışabilmesine karar verdi" dedi.
Han, yüksek mahkemeye kendisine "terörist muamelesi" yapıldığını belirtmişti.
Han'ın partisi Tahrik'-i İnsaf taraftarları iki gündür büyük kentlerin sokaklarında binaları ateşe vererek ve barikatlar kurarak Han'ın tutuklanmasını protesto ediyor.
Polis ve hastane yetkililerinin verdiği bilgiye göre olaylarda en az 9 kişi yaşamını yitirdi. Yüzlerce kişinin de gözaltına alındığı bildiriliyor.
Eski Başbakan Han bugün, haber yayına hazırlanırken yargılandığı davalardan birinde kefalet talebinin görüşülmesi için yeniden Yüksek Mahkeme'nin huzuruna çıkıyor.
Han'ın mahkeme binasına yoğun güvenlik önlemleri altında getirildiği görüldü.
İmran Han’ın Düşürülüp, Şerif’in Koltuğa Oturtulmasında ABD’nin Rolü
İmran Han ABD’nin Afganistan’daki işgalinde ve hezimete uğrayıp geri çekilme planında hizmet etmişti. Ayrıca Keşmir’deki hukuksuzluklara ve işgale sessiz kalarak da yine ABD’nin Çin’i kuşatma siyasetinde Hindistan’ın elini rahatlatmıştı. Han, komuta kademesi atamalarında ve Ukrayna işgalinin başladığı ilk günlerde Moskova’yı ziyaret etmesi Meclis oylaması ile koltuğundan kaldırılmasının yolunu açtı. Pakistan’a egemen olan ABD kontrolündeki ordu siyasette yükselmesi için önünü açtığı eski kriket oyuncusu İmran Han’ı yine bir bir hamle ile indirmiş yolsuzlukları ile bilinen eski başbakan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif’i koltuğa oturtmuştu. ABD ve Pakistan ordusunun isteklerini yerine getirmekte kusur etmeyeceğine işaret eden açıklamaları sonrası Şerif, Washington tarafından hemen tebrik edilmişti.
Dışişleri Bakanı Blinken yaptığı açıklamada, “Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’i yeni görevi dolayısıyla tebrik etti. Blinken, “Pakistan hükümetiyle uzun soluklu iş birliğimizi sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” demişti.

Hicri 1447 Ramazan Hilalini Gözetliyoruz

Ramazan Hilali Görüldü: Çarşamba Ramazan’ın İlk Günü

Cübbeli Ahmed, Selefi Provokasyonu İle Ekranlarda

Ankara’da 4 İslami Dernek Mühürlendi





