Oruç Reis İçin Yeniden Navtex İlan Edildi
10 Ağustos 2020

Oruç Reis İçin Yeniden Navtex İlan Edildi

Deutsche Welle

Köklü Değişim Medya

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı Oruç Reis sismik araştırma gemisi için Navtex ilan edildiğini, ilan edilen bölgelerde çalışma yapılacağını duyurdu. Kısa süre önce Navtex ilan eden Türkiye, Almanya’nın araya girmesiyle çalışmaları durdurmuştu.

Türkiye Oruç Reis sismik araştırma gemisi için temmuz ayında Navtex ilan etmişti. İlan, Ankara ile Atina arasında bir süredir devam eden Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz sondaj haklarıyla ilgili krizi alevlendirmişti. Ankara'nın gemiyi Meis Adası'na 180 kilometre mesafede görevlendirmek istemesi Yunanistan ve ABD'nin tepkisini çekmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafları yatıştırmak için telefon diplomasisi yürütmüş ve Türkiye bu faaliyetlere ara vermişti.

Erdoğan: "Sözlerinde Durmadılar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü "Şansölye Merkel benden bir ricada bulundu. Sondaj çalışmalarını durdurursanız benim işimi kolaylaştırırsınız diye. Ben de ona 'Yunanistan'a ve diğerlerine güveniyorsanız biz çalışmalara ara veririz ama ben onlara güvenmiyorum, sözlerinde durmayacaklar' dedim nitekim öyle de oldu" demişti.

Verilen sözlerde durulmadığı için sondaj çalışmalarına yeniden başladıklarını ifade eden Erdoğan "Sözlerinde durmuyorlar biz de yolumuza devam ediyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

NAVTEX Nedir?

Denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemdir. Uluslararası bir faks makinası gibi çalışır. Gemilerde ve teknelerde, mevcut yayınları almaları için Navtex cihazı bulunmalıdır.

Navtex, MF yani orta dalga boyu frekansından yayın yapar. Yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar yayın gönderilebilmektedir. Aynı zamanda GMDSS biriminin ( Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemini ) 'in de bir parçasıdır. Navtex, 4 saatte bir yayın yapar. 10 dakikadan fazla yayın yapılamaz.