OPEC, “Petrol Üretimini 2 Milyon Varil Azaltma Kararını” Uygulamaya Devam Edecek
02 Şubat 2023

OPEC, “Petrol Üretimini 2 Milyon Varil Azaltma Kararını” Uygulamaya Devam Edecek

Köklü Değişim Medya

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, ABD Ara Seçimleri öncesinde aldığı "2023'ün sonuna kadar üretimi günlük 2 milyon varil azaltma kararını" uygulamaya devam edeceğini duyurdu.

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya liderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin oluşturduğu OPEC+ grubunun Ortak Bakanlar İzleme Komitesi'nin (JMMC) 47'nci toplantısı çevirim içi olarak gerçekleştirildi.

OPEC'ten yapılan yazılı açıklamada, komitenin Kasım ve Aralık 2022 dönemlerinde ham petrol verilerini değerlendirdiği ifade edildi.

Açıklamada, OPEC+ grubunun, 5 Ekim 2022'deki 33'üncü OPEC ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı'nda alınan ve bu yılın sonuna kadar sürecek günlük 2 milyon varil kesinti kararına bağlı kalacakları duyuruldu.

Tüm taraf ülkelerin alınan karara tam uyum ve fazla üretimi telafi etme mekanizmasına bağlı kalmasının önemine işaret edilen açıklamada, bir sonraki JMMC toplantısının 3 Nisan 2023'te yapılacağı bilgisi de paylaşıldı.

ABD Seçimleri Öncesi OPEC+ Grubunun Üretim Azaltma Kararı Ne Anlama Geliyor?

Hizb-ut Tahrir, OPEC+ grubunun ABD Ara Seçimleri öncesi 5 Ekim 2022 tarihinde aldığı “günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltma kararı” hakkında yayımladığı “Suudi Arabistan’ın Petrol Üretimini Azaltmasının Arka Planı” başlıklı siyasi analizinde olayın gerekçesi ve detaylarına yer vermişti.

Suudi Arabistan ve BAE’nin “OPEC+” grubunda Rusya ile anlaşarak günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltma kararı, Biden ve onunla birlikte Avrupa için şok edici bir karar olarak medyaya yansımıştı. Zira bu ülkeler, Rus enerji kaynaklarından kurtulmak için muazzam çaba sarf ederken, Suudi Arabistan’ın bu karara öncülük etmesinin amacı tartışılmıştı.

Siyasi analizin giriş kısmında mevcut durumu özetlemek için şu ifadelere yer verilmişti:

“Amerika ve Avrupa ülkeleri, Rus ekonomisini abluka altına alıp paradan yoksun bırakmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda da Rusya’nın petrol gelirlerini azaltmak için dünya pazarlarında bol miktarda petrol arzı görmek istiyorlar. Ancak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) bu arzı daraltan son kararı, arz kıtlığına, fiyatlarda artışa ve Rusya’nın mali olarak yararlanmasına yol açıyor. Bu ülkeler ise bunu istemiyor. Doğrudur, Amerika’nın, Avrupa’nın Rusya ile bağlarını koparmak, yani enerji tedarik zincirini değiştirmek gibi uzun vadeli hedefleri vardır. Fakat Moskova’yı mali olarak boğmak da ABD’nin önemli bir hedefidir. Bundan dolayıdır ki Suudi Arabistan’ın, Amerika’nın bu hedefine karşı hareket etmesi şaşırtıcı.”

Suudi Arabistan’ın karardaki öncü rolünün açıklandığı kısımda ise şu ifadelere yer verilmişti:

“8 Kasım 2022’de ABD Kongresi ara seçimleri yapılacak. Eski Başkan Donald Trump’ın partisi olan Cumhuriyetçi Parti, bu seçimleri kazanmayı ve Kongre’nin her iki kanadını; Temsilciler Meclisi ve Senato’yu kontrol etmeyi umuyor. Bu seçimler önemlidir, çünkü sonuçları, Cumhuriyetçi Parti’nin yeniden iktidara gelmeyi planladığı 2024 başkanlık seçimleri için bir gösterge olacaktır. Amerika’da Demokrat Parti ve onu destekleyen teknoloji şirketleri ile Cumhuriyetçi Parti ve onu destekleyen petrol şirketleri arasında keskin bölünmenin yaşandığı konjonktürde, “OPEC+” grubu kararının ABD Kongre seçimleriyle ilgili derin boyutları vardır. Suudi Arabistan’ın, grubun üretim kesintisini destekleme kararı işin püf noktasını oluşturuyor.”

Biden yönetiminin, seçimler öncesi petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle seçmenin önünde zor duruma düşeceği için Suud rejiminden petrol üretim kararını ertelemesi için yaptığı çağrılara olumsuz cevap verdiğine dair ajans haberleri de analizde yer alıyor.

Petrol üretimini çok büyük miktarda (günlük 2 milyon varil) azaltma kararını desteklemesinin arka planında Batı karşıtı Rus hazinesine finansal destek sağlama ve Avrupa’daki enerji krizini derinleştirme planının olmadığına zira Suudi Arabistan’ın, Washington’daki efendileri istemedikçe, Avrupa’ya karşı gelemeyeceğinin altı çiziliyor.

Suudi Arabistan’ın üretimi azaltılmasındaki sebebin, Amerika’daki efendileriyle birlikte Trump’ın partisi Cumhuriyetçi Parti’nin oylarını artırmayı planlamak olduğu vurgulanıyor. Suud rejiminin bu seçimlerde Amerika ve dünya piyasasını elinde tutan dev petrol şirketlerinin desteklediği Cumhuriyetçi Parti’yi desteklemek için hareket ettiğinin altı çiziliyor.

Bu da Amerika’daki siyasi hayatın kötüleştiği ve korkunç hale geldiğini ortaya koyuyor. O kadar ki seçimler nedeniyle devletin uluslararası arenadaki nüfuzunun zayıfladığı ve ikiye bölündüğü ifade ediliyor.

Analizin tamamını okumak için aşağıdaki linke tıklayınız…

“Suudi Arabistan’ın Petrol Üretimini Azaltmasının Arka Planı”

Köklü-Değişim,Suudi-Arabistan’ın-Petrol-Üretimini-Azaltmasının-Arka-Planı.jpg