Netanyahu, Orduya Sivillerin Sığındığı Refah’ı Hedef Gösterdi
10 Şubat 2024

Netanyahu, Orduya Sivillerin Sığındığı Refah’ı Hedef Gösterdi

Köklü Değişim Medya

Netanyahu, işgalci “İsrail” Ordusu’ndan Ramazan ayından önce sivillerin sığındığı Refah’ta Kassam Tugayları’nı etkisiz hale getirmelerini istedi.

“İsrail” Kamu Yayın Kurumu'nun aktardığı habere göre, “İsrail” Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgalci “İsrail” Ordusu’ndan Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah'ta Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nı Ramazan ayından önce etkisiz hale getirme planını hayata geçirmesini istedi.

Netanyahu ile “İsrail” Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi arasında gerçekleşen görüşmede bu konu üzerinde fikir ayrılığı yaşandığı aktarılıyor. Halevi, Netanyahu'ya ordunun mevcut planına göre bölgenin boşaltılması ve Mısır ile koordinasyon halinde olunması gerektiğini ifade etti.

Netanyahu ise zamanın daraldığını, Refah'taki Kassam Tugayları’nın Ramazan'dan önce etkisiz hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Netanyahu, aynı gün yaptığı açıklamada, ordudan ve güvenlik birimlerinden, Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesinden sivillerin tahliyesine odaklanan bir plan hazırlamasını ve bu planı kabineye sunmasını istediğini duyurdu. Bu talep, bölgedeki Hamas tugaylarını yok etmeye yönelik geniş çaplı bir askeri operasyonun hazırlık aşaması olarak görülüyor.

BM’den Refah Uyarısı

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “İsrail”i Refah'ta bir kara operasyonu konusunda uyararak, böyle bir hamlenin “insani bir kâbus” olacağını ifade etti.

Axios haber sitesinin “İsrail”den bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a, ABD yönetiminin Refah'a yönelik askeri operasyonun genişletilmesi ihtimali konusunda ciddi endişeleri olduğunu iletti.

Haberde, ABD'nin, sivil nüfusun güvenli bölgelere tahliye edilmeden “İsrail”in şehirde bir kara operasyonu yapması durumunda, büyük sayıda sivil kaybının yaşanmasından endişe ettiği belirtildi. Ayrıca, Başkan Joe Biden yönetimi, böyle bir operasyonun on binlerce Filistinlinin Mısır'a göç etmesine ve bu durumun Mısır ile “İsrail” arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemesine neden olabileceğinden korkuyor. Mısır hükümeti, Filistinlilerin ülkeye göç etmesi durumunda “İsrail” ile ilişkilerin bozulacağı konusunda uyarmıştı.

Güvenli olarak gösterildiği için yüzbinlerce sivilin sığındığı Mısır sınırında yer alan Refah kentinin nüfusunun 1 milyon 500 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. Sisi rejimi Gazze’ye kapıları kapatarak hem temel ihtiyaç maddelerinin içeri girmesine engel olup, “İsrail”in açlığı silah olarak kullanmasına yardım ederek soykırıma destek oluyor hem de sivillerin Mısır’a geçişini engelleyerek Gazze kuşatmasına destek oluyor.