Netanyahu: İİT'nin Doğu Kudüs Kararından Rahatsız Değilim
14 Aralık 2017

Netanyahu: İİT'nin Doğu Kudüs Kararından Rahatsız Değilim

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

“İsrail” Başbakanı Benyamin Netanyahu İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kudüs'le ilgili açıklamasının bir etkisinin olmadığı söyledi.

Dün İstanbul'da toplanan ve Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklayan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın bildirgesine yanıt veren “İsrail” Başbakanı Benyamin Netanyahu, halkı Müslüman devletlerin bu açıklamasından "etkilenmediğini” söyledi.

Kudüs'teki Ofisi'nde konuşan Gasıp Yahudi Başbakanı Netanyahu, "Filistinliler için gerçekleri kabul etmek ve radikalleşme için değil, barış için hareket etmeye başlamak iyi olacaktır” ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı "Kudüs'le ilgili bir diğer gerçeği de kabul etmek gerek: Bu kentin sadece İsrail'in başkenti olduğunu söylemiyoruz, aynı zamanda Kudüs'te tüm dinler için ibadet özgürlüğüne saygı gösterdiğimiz hususunda ve bunu tüm Ortadoğu'da yapan tek ülke olduğumuzda ısrar ediyoruz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasıyla rüzgarı arkasına alan İsrail, bir haftadır onlarca Filistinli Müslümanı gözaltına aldı ve protesto gösterilerine sert şekilde müdahale ediyor.

İngiltere’nin tek devletli sözde çözüm planına karşılık ABD, Kudüs’ü “İsrail”in başkenti olarak tanımasıyla iki devletli sözde çözüm planını bu dönemde devreye soktuğu belirtiliyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) İstanbul toplantısında aldığı Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak tanınması kararı ve Batı Kudüs’ün İsrail’e bırakılması, bölgede ABD’nin iki devletli çözüm planının hayata geçirilmesinin bir parçası olarak değerlendirildi.

İsrail Lübnan'a Savaş İlan Etti!

Öte yandan “İsrail”, Lübnan’a savaş ilan ettiğini açıkladı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ı ülkesine davet ederek gündem olan İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İran'ın Lübnan'da füze tesisi inşa ettiğini ileri sürerek “Lübnan’ı taş devrine çevireceğini” söyledi.

İstihbarat Bakanı Katz, İran'ın söz konusu ülkede gelişmiş bir füze tesisi inşa ettiğini savunarak 'Askeri harekata girişip onlara engel olacağız, tıpkı Suriye'de olduğu gibi. Çok daha geniş ve güçlü bir saldırı olacak, bu kez tüm Lübnan hedef alınacak' dedi.

“İsrail’in” Lübnan’a savaş ilanının, Kudüs’ün başkent ilan edilmesinin ardından artan baskıları engellemek ve Kudüs meselesini gündemden düşürmek amacıyla planlandığı ifade ediliyor.