“Ne Oldu da Türk-Rus Dostluğu Bozuldu?”
21 Ekim 2020

“Ne Oldu da Türk-Rus Dostluğu Bozuldu?”

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, Karabağ meselesi üzerinden Türkiye ve Rusya ilişkilerinin geldiği süreci değerlendirdi.

Mahmut Kar, Karabağ meselesinin Azerbaycan ve Ermenistan arasında ciddi çatışmalara sebebiyet verdiği süreçten Türkiye ile Rusya ilişkilerinin de etkilendiğini söyledi. ABD’nin Güney Kafkasya’ya yerleşmek için Karabağ meselesini kaşıdığını ifade eden Kar, ABD’nin bu amacına ulaşmada Türkiye’yi bir maşa gibi kullandığına dikkat çekti. Türkiye üzerinden planlarını hayata geçirmek isteyen ABD’nin Rus nüfuzuna etki ederek bölge üzerinde kendi nüfuzunu ikame etmek için hamlelerde bulunduğunu belirtti. Bu durumun Türk-Rus “dostluğuna” olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Mahmut Kar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Aziz dostum” diye hitap ettiği Putin’in Rusya’sına ABD’nin Türkiye ve Karabağ meselesi üzerinden birçok mesaj verdiğini de belirtti.

KARABAĞ MESELESİ ÜZERİNDEN TÜRKİYE RUSYA İLİŞKİLERİ

Kar şunları söyledi:

Geçen hafta bu kürsünden Azerbaycan Ermenistan çatışmasının arka planına ışık tutmuştuk, hatırlarsanız. Meseleye müdahil olan ülkelerin rollerini anlatmıştık. Çatışmanın arka planında ABD’nin elinin olduğunu, Amerika’nın gerginliği kaşıyarak Ermenistan ve Azerbaycan’ı Rus etkisinden kopararak Güney Kafkasya’ya yerleşmek istediğini söylemiştik. Dahası Amerika’nın tüm bu girişimler Türkiye üzerinden yürüttüğünü de ifade etmiştik. Türkiye’nin Azeri kardeşliği konusunda Azerbaycan’a verdiği destekte samimi olmadığını aksine Amerika’nın siyasi emellerine hizmet için bunları yaptığını vurgulamıştık. Nitekim son dönemde yaşanan gelişmeler bu söylediklerimizi doğruladı.

Bildiğiniz gibi Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında arabuluculuk yaparak taraflara Moskova’da bir ateşkes imzalattı. Ayrıca kalıcı çözüm için bölgeye Rus barış gücü askerlerinin yerleştirilmesini teklif etti. Ancak Azerbaycan bu teklifi kabul etmedi ve çözüm masasında Türkiye’nin mutlaka yer alması gerektiğini söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Türkiye’nin katılımı ile ilgili sarf ettiği şu sözlere kulak verin! Aliyev diyor ki: “Hangi mesele Türkiye olmadan çözüldü? Suriye'de, Libya'da… Türkiye bu sorunun çözülmesinde mutlaka olmalıdır, zaten var!” Bu sözler sizce kimin sözleridir? Bu sözler Suriye ve Libya’da oyunu kim kurduysa Türkiye ve Rusya’ya kim rol verdiyse onun sözleridir. Evet, bu sözler, Amerika’nın sözleridir. Amerika Suriye’de işbirliği yaptırdığı Rusya ve Türkiye’yi Karabağ konusunda karşı karşıya getirdi.

Evet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Aziz dostum” diye hitap ettiği Putin’in Rusya’sı Ermenistan-Azerbaycan meselesinin çözüm masasında Türkiye’nin olmasını istemiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Azerbaycan üzerinden Rusya’ya Amerika’nın mesajını iletiyor. Ayrıca mesajın daha iyi anlaşılması için TSK İdlib’e büyük bir askerî sevkiyat gerçekleştirip İdlib’te üs kurmaya hazırlanıyor. Heyhat! Öküz öldü ortaklık bitti. Patron Amerika, Suriye ve Libya’da rolünü zayıflatmak istediği Rusya’ya Türkiye ve Karabağ üzerinden birden çok mesaj veriyor.

Buradan Türkiye’nin yöneticilerine sesleniyoruz:

Yıllarca Rusya ile el ele verip Suriyeli Müslümanların katledilmesine ortak oldunuz. Astana ve Soçi’de sözde “barış” adı altında İslâmi devrime kumpas kurdunuz! Müslümanlar kan ağlarken siz Putin ile dondurma yediniz! Rusya Suriye’de Müslümanları bombalarken siz mücahitlerin geri çekilmesi için suni harekâtlar başlatıp onları aldattınız! Şehirleri ve Müslümanların kanlarıyla kazanılan toprakları zorba Esed rejimine hibe eder gibi teslim ettiniz. Daha sayayım mı, bu dostluk sürecinde yaptıklarınızı? Türkiye’de Çeçen mücahitlere suikast düzenleyen Rus katilleri iyi niyet olarak Putin’e iade ettiniz! Amerika’nın Rusya’ya savaş rüşveti olarak verdiği S400’lerin parasını bize ödettiniz ama Trump izin vermediği için aktif bile edemediniz! Bugüne gelelim… Bugün Azerbaycan-Ermenistan meselesinde Rusya ile aynı tarafta değilsiniz, Rusya ile bu meselede dost değil düşmansınız! Neden? Ne oldu da dostluk hemen bozuldu? Çünkü sizin dostunuzu da düşmanınızı Amerikalılar belirliyor. İslâm belirlemiyor.

O Amerika bugün Rusya’ya yaptığını zaman geldiğinde, şartlar gerektirdiğinde size de yapacak! Bunu göremeyecek kadar körsünüz! Tarih, bunun gibi ibretlik örneklerle dolu! Ya ibret alıp yüzünüzü İslâm’a ve Müslümanlara dönersiniz ya da dost ve düşmanını seçemeyenlerin dünya ve ahirette uğradığı akıbet ile yüzleşirsiniz.

Allah Subhanehu ve Teâlâ şöyle buyuruyor:

اَلْاَخِلَّٓاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ اِلَّا الْمُتَّق۪ينَۜ

“O gün Allah'a karşı gelmekten sakınanlar dışında, dost olanlar birbirine düşman olurlar.” [Zuhruf 67]