Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ‘İsrail’ tarafından öldürülmeden birkaç gün önce ABD ve Fransa öncülüğündeki 21 günlük ateşkes önerisini kabul ettiğini açıkladı.
‘İsrail’in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı Lübnan'da düzenlediği saldırıda öldürmesinin şoku sürerken, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib’den dikkar çekici bir açıklama geldi.
ABD basınına konuşan Buhabib, Nasrallah'ın ‘İsrail’ tarafından öldürülmeden birkaç gün önce 21 günlük ateşkes teklifini kabul ettiğini söyledi. Bu süreçte Lübnan’ın Hizbullah yönetimi ile temas kurduğunu duyurdu:
"Tamamen anlaşmıştık. Lübnan, Hizbullah'a danışarak ateşkesi kabul etti. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri Hizbullah'a danıştı ve biz de durumu Amerikalılara ve Fransızlara bildirdik. Onlar da bize ‘İsrail’ Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun her iki başkan (Joe Biden ve Emmanuel Macron) öncülüğünde yayınlanan bildiriye katıldığını söylediler"
Ancak Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından sürecin kesintiye uğradığını belirten Buhabib, "Bize Netanyahu'nun bu konuda mutabık olduğunu söylediler ve biz de Hizbullah'ın onayını aldık. Ancak o zamandan bu yana neler olduğunu biliyorsunuz" diyerek tepkisini dile getirdi.
ABD ve Fransa Öncülüğündeki Ateşkes
ABD ve Fransa’nın öncülüğünde bir araya gelen sekiz ülke ile Avrupa Birliği, geçtiğimiz ay yayınladıkları ortak bildiride ‘İsrail’ ile Hizbullah arasında 21 günlük "geçici ateşkes" çağrısı yapmıştı.
Bölgede tansiyonun giderek yükseldiği belirtilen bildiride, "Lübnan ile ‘İsrail’ arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşananlar tolere edilemez ve kabul edilemez daha geniş bir bölgesel gerilim riski teşkil ediyor” uyarısında bulunulmuştu.
Diplomasinin, çatışmanın tırmandığı bir ortamda başarıya ulaşamayacağı belirtilirken, “Bu nedenle diplomasiye alan sağlamak amacıyla Lübnan-‘İsrail’ sınırında derhal 21 günlük bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.
Ateşkes çağrılarına yanıt vermeyen ‘İsrail’ ise 27 Eylül Cuma akşamı, Lübnan’ın Dahiye bölgesinde bulunan Hizbullah ana karargahına yönelik saldırı düzenlemişti. Saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğü açıklanmıştı.
Ateşkesin geçici olması, ‘İsrail’in Lübnan’ın güneyini işgal etmeye yönelik hedefinden vazgeçmediğini ortaya koyarken, gasıp Yahudi varlığının sözünün bir ehemmiyeti olmamasına rağmen Lübnan ve Hizbullah’ın bu tuzağa düştüğü gözlemleniyor.