Moskova’ya Yeniden Hava Saldırıları Düzenlendi
31 Mayıs 2023

Moskova’ya Yeniden Hava Saldırıları Düzenlendi

Köklü Değişim Medya

ABD liderliğindeki Batı’nın desteklediği Ukrayna, Kremlin’e İHA’larla (insansız hava aracı) düzenlediği sansasyonel meydan okumanın ardından dün sabah Rusya’nın başkenti Moskova’ya 8 İHA ile yeni bir saldırı daha düzenledi.

Rusya, dün sabah erken saatlerde başkent Moskova'ya 8 insansız hava aracı saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Moskova Valisi Sergei Sobyanin bazı binalarda hafif hasar oluştuğunu ve iki kişinin yaralandığını belirtti. Rusya, bugün de bir rafinerinin iHA iel hedeflendiğini duyurdu.

Cephe hattından 500 kilometre uzakta Rusya'nın kalbini hedef alan bu saldırılarla Rusya'nın güvenlik zaafiyeti açığa çıkarılırken, Putin de hedef tahtasına oturtulmuş oldu.

Saldırının Ukrayna tarafından gerçekleştirildiğini duyuran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova çevresindeki hava savunmasını iyileştirme sözü verdi. Ukrayna yönetimi ise kendisine yönelik suçlamaları reddetti.

Rusya devlet televizyonunda konuşan Putin, Moskova'ya yapılan saldırının Ukrayna askeri istihbarat teşkilatına yönelik hava saldırısına "tepki" olduğunu ifade etti.

Köklü Değişim,Moskova’ya Yeniden Hava Saldırıları Düzenlendi,Haber.webp

Putin, "Ukrayna askeri istihbarat karargahı iki veya üç gün önce vuruldu" ifadesini kullandı. Karşılık olarak, Kiev rejimi Rusları korkutmak için farklı bir yol seçti" dedi ve saldırılarda sivil bölgelerin hedef alındığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanığı da yaptığı açıklamada saldırının Ukrayna tarafından düzenlendiğini duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, "Bu sabah Kiev rejimi, Moskova kentindeki hedeflere drone ile terör saldırısı başlattı. Üç drone elektronik harp sistemleriyle durduruldu. Bunlar kontrolü kaybetti ve hedeflerinden saptı. Moskova bölgesinde Pantsir-S karadan havaya füze sistemi tarafından beş drone daha düşürüldü" detaylarına yer verildi.

Açıklamada, Moskova'ya yönelik saldırıya yanıt olarak Rusya'nın "mümkün olan en sert önlemleri" alma hakkına sahip olduğu tehdidi de zikredildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak ise Moskova saldırılarından Ukrayna'nın sorumlu olduğu iddialarını yalanladı.

"Bu saldırıyla hiçbir ilgimiz yok" diyen Podolyak, Kiev'in olayları "zevkle izlediğini ve saldırı sayısının artacağını tahmin ettiğini" ifade ederek ileriki günlere ışık tutan bir açıklama yapmış oldu.

Kremlin Saldırısı Sonrası Zelnski Ülke Ülke Geziyor

03 Mayıs 2023 gecesi Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in konutu Kremlin’e İHA’larla düzenlenen saldırılar sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülke ülke geziyor.

Düzenlenen saldırılar dünya çapında ve özellikle Rus liderliğinde şok etkisi oluştururken, bu marjinal saldırının arkasındaki faillerin kim olduğu ve hedefi merak konusu olmuştu.

Bu saldırılar sonrası gizlice Ukrayna’yı terk eden Zelenski bir süredir Avrupa ülkelerini ziyaret ediyordu. Arap Birliği Zirvesi’ne katılıp burada bir konuşma yapan Zelenski, daha sonra Japonya’da devam eden G7 Zirvesi’ne katılmıştı.

12 Mayıs 2023 tarihli “Kremlin’e İHA Saldırısı” başlıklı siyasi analizde konunun arka planına ışık tutan Hizb-ut Tahrir, saldırının Amerika tarafından planlanmış Rusya’ya bir meydan okuma olduğunun göstergesi olarak, Ukrayna Devlet Başkanının Ukrayna’dan çıkarılması olduğuna dikkat çekmişti:

“Ukrayna Devlet Başkanının saldırı sabahı aniden Finlandiya’nın Helsinki kentini ziyaret ettiği ortaya çıktı. Ardından uçağının Hollanda’nın Amsterdam kentine iniş yaptığı görüldü. Daha sonra Almanya Başbakanı’nın programında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin kabul edilmesi yer aldı. Bütün bunlar, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi Rusya’nın yanıtından korumak yani Medvedev’in talep ettiği gibi tasfiyesini engellemek için yapılmıştır.”

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “(Kremlin’e karşı) bugünkü terör saldırısının ardından Zelenski ve zümresinin fiziki tasfiyesinden başka seçenek kalmadı” ifadesini kullanmıştı.

Saldırının arkasında ABD’nin olduğuna dair bir başka kanıtın ise sızdırılan belgeler olduğu analizde yer alıyor:

“ABD’nin Rusya Devlet Başkanı Putin’e suikast girişiminde rol aldığının göstergesinden biri de geçtiğimiz aylarda sızdırılan ve Nisan 2023’te açığa çıkan Amerikan belgeleridir. Belgelerde, savaş senaryolarından biri olarak Rusya Devlet Başkanı Putin’in öldürülmesinden bahsedilmektedir.”

Analizde ayrıca, Moskova’da Kremlin Sarayı’na düzenlenen drone saldırısının, Ukrayna’daki savaşın tehlikeli bir tırmanışı anlamına geldiğine ve Amerika’nın yanı sıra Ukrayna’nın da savaşın gidişatını değiştirebilecek güçlü saldırılar başlatmak için Rusya içinde yeterli ajana sahip olduğuna işaret ediliyor. Rusya’da demiryollarını, petrol ve elektrik tesislerini ve diğer yerleri hedef alan patlamaların başladığı ve giderek artan bir nitelik kazandığı hatırlatılıyor.

ABD liderliğindeki Batı, egemenliklerinde bulunan küresel kapitalist statükonun önünde tehdit olarak gördükleri Çin ve Rusya'yı bertaraf edebilmek için savaşı sürdürmeye kararlı gözüküyor. Ukraynalıları cepheye sürerek devam ettirdikleri savaşın hedefi; Rusya'nın zayıflatılarak büyük devletler liginden düşürülmesi olduğu da daha önceki analizlerde yer almıştı.