Moskova’daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 60’ın Üzerinde
23 Mart 2024

Moskova’daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 60’ın Üzerinde

Köklü Değişim Medya

Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir konser salonuna düzenlenen terör saldırısında 60’tan fazla kişi hayatını kaybetti.

Konser salonunun bulunduğu Crocus City Hall binasında saldırı sonrası patlama yaşandığı ve patlama nedeniyle yangın çıktığı bildirildi. Rusya Soruşturma Komitesi, terör saldırısında 60'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. DAEŞ’in üstlendiği saldırıda Rus haber ajansı Tass'a göre de saldırıda 146 kişi yaralandı.

Terör örgütü DAEŞ, sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda Moskova'daki konser salonunda gerçekleşen terör saldırısından örgüt üyelerinin sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Ancak örgüt, bu iddiayı destekleyecek veya kanıtlayacak başka hiçbir paylaşımda bulunmadı.

Ukrayna: “İlgimiz Yok”

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, terör saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Podolyak, terör saldırısıyla Ukrayna'nın "hiçbir ilgisi olmadığını" söyleyerek, "Bu olaylar, saldırgan ülke liderliğinin kendi halkına karşı uyguladığı terörün emarelerini taşıyor" ifadelerini kullandı.

Medvedev: “Ölüme Ölüm”

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, sosyal medya hesabında saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Medvedev, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledikten sonra, "Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır" dedi.

Medvedev, saldırıdan Ukrayna'nın sorumlu olduğunun anlaşılması halinde sonuçlarının çok ağır olacağını söyledi.

Emri veren yetkililer de dahil olmak üzere tüm sorumluların yok edilmesi gerektiğini kaydetti.

Medvedev, saldırılara verilecek tek yanıtın "Ölüme ölüm" olduğunu söyledi.

Rusya'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) bu konuda toplantı düzenlenmesini talep edeceği belirtildi.

Saldırıya Tepkiler

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, saldırıya ilişkin "Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır" dedi.

Türkiye saldırı sonrası bir mesaj yayımladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Moskova'daki saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunun üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Açıklamada, "Masum sivilleri hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Rus halkına ve Rusya hükümetine en derin taziyelerimizi sunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan, İran, “İsrail”, Kazakistan,Kırgızistan, İrlanda, İsviçre, Macaristan, Çekya, Avusturya, Japonya, Tunus ve Özbekistan gibi ülkeler de saldırıyı kınadıkları mesajlar yayınladı.

Ayrıca Hamas'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Moskova'da sivilleri hedef alan, onlarca ölü ve yaralıya yol açan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

ABD, Günler Öncesinden Uyarmış

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin, 8 Mart' tarihinde başkent Moskova'daki vatandaşlarına kalabalık ortamlardan ve etkinliklerden uzak durma uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ABD vatandaşlarını 48 saat boyunca Moskova'da kalabalık alanlardan uzak durmaları konusunda uyarmıştı.

ABD'nin ardından İngiltere, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore'nin Moskova büyükelçilikleri Rusya'daki vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Rusya'ya seyahat etmemelerini şiddetle tavsiye etmişti.

Sırbistan: “ABD Saldırıyı Önceden Biliyordu”

Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ABD ve İngiltere'nin Rusya'nın başkenti Moskova'daki konser salonundaki silahlı saldırıyı önceden bildiğini söyledi. Vucic, Moskova'daki olayın hesaplanamaz sonuçlarının olabileceğini de ifade etti.