Mısır, Suud ve Ürdünlü Generaller, Katil ‘İsrail’ İle Gizlice Görüştü
13 Haziran 2024

Mısır, Suud ve Ürdünlü Generaller, Katil ‘İsrail’ İle Gizlice Görüştü

Köklü Değişim Medya

Bahreyn, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısırlı üst düzeye generaller, ABD liderliğinde Gazze’deki yaklaşık 50 bin Müslümanı vahşice katleden ‘İsrailli’ generallerle gizlice görüştü.

Toplantı hakkında bilgi sahibi iki kaynağın verdiği bilgiye göre, ‘İsrail’ Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Bahreyn’de çeşitli Arap ordularından mevkidaşlarıyla bölgesel “güvenlik iş birliğini” görüşmek üzere toplandı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) himayesinde gerçekleşen toplantı, Gazze’de süren vahşet dolayısıyla doğacak tepkilerden dolayı kamuoyundan gizli tutuldu.

Pazartesi günü Manama’da yapılan gizli toplantıya CENTCOM Komutanı Michael Erik Kurilla ve Halevi’nin yanı sıra Bahreyn, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır’dan üst düzey generaller katıldı.

İsrail Savunma Bakanlığı ve CENTCOM toplantıyla ilgili yorum yapmadı.

ABD’nin İran’ın 13 Nisan’da ‘İsrail’e yönelik füze ve insansız hava aracı saldırısına karşı koymadaki başarı bu iş birliğinin bir sonucu olarak görülüyor.

ABD’li yetkililer, İsrail ve bölgedeki Arap ülkeleriyle iş birliğinin istihbarat toplama ve saldırıya karşı erken uyarı almalarına olanak sağladığını ifade ediyor. Yetkililer, bu iş birliğinin İran, Irak ve Yemen’den ‘İsrail’e doğru ateşlendikten sonra hava sahalarından geçen füze ve insansız hava araçlarının önlenmesinde Ürdün ve Suudi Arabistan’ın aktif katılımını da kapsadığı biliniyor.

Hafta sonu ‘İsrail'de bulunan Kurilla ve Halevi "son bölgesel zorluklar ve İran tehdidine ve İran'ın bölgedeki vekillerine karşı bölgedeki stratejik ortaklığın güçlendirilmesi" konusunu görüştü.

Filistin’de 76 yıldır süren işgal, katliamlar ve gasıp Yahudi varlığının bölgedeki küstahlığı çevresindeki İslam beldelerinin ihanetinden ileri geliyor. Mizansen Arap-‘İsrail’ savaşlarıyla işgale meşruiyet kazandırılmaya çalışılırken, “normalleşme” anlaşmalarıyla işgalci cesaretlendiriliyor. ABD’nin bölgedeki müttefikleri Suud rejimi, Mısır ve Ankara, bir ABD planı olan 1967 sınırları çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan sembolik bir Filistin devletçiğini kapsayan “İki Devletli Çözüm” için çalışıyor.