Merkez Bankası Faizleri Artırdı
24 Eylül 2020

Merkez Bankası Faizleri Artırdı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Bozuk kapitalist iktisat nizamının enstrümanlarıyla ekonomideki krizi aşmaya çalışan TCMB, politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 10.25 seviyesine yükseltme kararı aldı. Parayı elinde tutan zengin azınlık faizler yükselse de kazanıyor, döviz yükselse de kazanıyor. Kaybeden ise, çoğunluğu oluşturan yoksul halk oluyor. Faizlerin artırılması kararında dövizdeki ciddi yükselişin de etkili olduğu düşünülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı politika toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Buna göre Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 10.25 seviyesine yükseltti. Piyasa beklentisi faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği, ancak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin artırılabileceği yönündeydi.

Mevcut durumda bir hafta vadeli repo ihalelerinin faizi yüzde 10.25 seviyesine, Merkez Bankası'nın borç verme faizi yüzde 11.75, geç likidite penceresi (GLP) faizi yüzde 13.25 seviyesine yükseldi.

Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan karar metninde, küresel ekonomide üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin yüksek bir seyir izlediği belirtildi.

Umut Aşılanmaya Devam Edildi

İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlendiği belirtilen karar metninde, "Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunmuştur." dendi.

Karar metninin devamı şu şekilde:

"Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.”

Merkez bankasının kararı sonrası dövizde bir miktar düşüş yaşansa da hala yüksek seviyelerde tutunuyor. Piyasalarda Dolar 7,61 TL'den işlem görürken, Euro 8,87 TL seviyesinde seyrediyor.