Merkel: “AB Anlaşmasız Bir Brexit’e Hazır Olmalı”
04 Temmuz 2020

Merkel: “AB Anlaşmasız Bir Brexit’e Hazır Olmalı”

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin (AB), İngiltere ile anlaşmasız bir Brexit'e hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Merkel, Almanya Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada “İyi bir çözüm için çalışmaya devam edeceğim. Ancak AB ve Almanya anlaşmaya varılamaması durumuna karşı hazırlık yapmalı” dedi.

Yeni bir anlaşmaya varılmaması halinde, iki taraf arasındaki ilişkiler, yüksek tarifeler ve ciddi iş kesintileri ile Dünya Ticaret Örgütü'nün belirlediği asgari standartlara indirilecek.

AB ve İngiltere arasında Brexit sonrası ilişkileri belirleme anlaşmasına dair müzakereler, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir süredir video konferans aracılığıyla yürütülüyordu. Ancak geçtiğimiz Pazartesi günü ilk yüz yüze görüşmelere başlandı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, geçen hafta konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İngiltere’nin ortak bir zeminin bulunmaması halinde bir anlaşmaya varılmamasının sonuçlarını kabul etmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Taraflar, kendi ulusal parlamentoları ve Avrupa Parlamentosu’na onaylamak için yeterli zaman tanımak amacıyla sonbaharda bir anlaşmaya varmak zorunda.