Mazlum-Der: “28 Şubat’ın Bütün Etkileri Silinmeli!”
28 Şubat 2022

Mazlum-Der: “28 Şubat’ın Bütün Etkileri Silinmeli!”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Üzerinden 25 yıl geçtiği hâlde faillerinden hâlâ hesap sorulmayan ve mağduriyetlerin giderilemediği 28 Şubat Post-Modern darbesi, Çağlayan Adliyesi önünde yapılan bir basın açıklaması ile protesto edildi.

Mazlum-Der tarafından organize edilen “28 Şubat’ın Bütün Etkileri Silinmeli, Sivas Davası Mağdurları Yeniden Yargılanmalıdır” başlıklı basın açıklamasına sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Toplantı Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Ali Öner’in konuşmasıyla başladı. Daha sonra İnsan ve Değer Hareketi adına Ahmet Çamuroğlu kısa bir konuşma yaptı ve ardından basın açıklaması okundu.

Av. Ömer Faruk Karataş tarafından okunan basın açıklamasında,“Darbenin 25. Yılı olan bugün, aktörlerin büyük kısmından hesap sorulmadığı gibi bazıları ödüllendirilmiştir. Öte yandan, halen cezaevlerinde tutulan mahpuslar ve aileleri başta olmak üzere birçok kişi için mağduriyetler tam olarak giderilmediği gibi darbe kalıntısı bazı yasa ve uygulamalar, gelenekleşerek daha güçlü formlarda varlığını devam ettirmektedir.” denildi.

Özellikle hâlen cezaevlerinde tutulan 28 Şubat mahpusları ve aileleri yönünden 28 Şubat’ın hiç bitmediğine, ortalama 25-30 yılını cezaevlerinde geçiren bu insanların bir kısmının bütün bir gençlik çağını diğer bir kısmının da bütün bir yaşlılık devrini cezaevlerinde geçirdiğine dikkat çekilerek, Müslümanların yaşadığı zulmün boyutu gözler önüne serildi.

Açıklamada, Sivas olaylarının aydınlatılmamış olmasına atıf yapılarak şu ifadelere yer verildi: “29 yıl önce gerçekleştirilen Sivas olaylarında katliama uğrayarak yaşam hakları ellerinden alınan mağdurları anıyor, ailelerinin acılarını paylaşıyoruz. Diğer yandan uğranılan mağduriyetlerin görünen failleri yanında, asıl zalimlerin ve buna emri veren kirli azmettiricilerin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Sivas davasında asıl fail olmayıp, intikam mantığıyla yürütülen hukuksuz yargılamalar neticesinde adil yargılanmayan ve halen cezaevlerinde tutulan Sivas davası mağduru mazlumların da yeniden yargılanmalarını, masumların serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Basın açıklamasına Köklü Değişim Medya adına Genel Koordinatör Mahmut Kar ve İstanbul Temsilcisi Muhammed Emin Yıldırım katıldı.

Mahmut Kar, toplantının başında söz alarak bir konuşma yaptı ve şu ifadeleri kullandı: “28 Şubat herhangi bir gün değildir. Müslümanlara karşı bitmeyen, mağdurlara karşı devam eden zulüm zihniyetinin adıdır. 28 Şubat sürecinde Müslümanları önce tutukladılar sonra masa başında örgütler kurarak o tutukladıkları Müslümanların örgüt üyesi diyerek ağır cezalara mahkûm ettiler. Bitmedi, 2000’li yıllarda Medya-Emniyet-Yargı üçlüsüyle beraber, paralel yargı, 17-25 sürecini yapanlar ve 15 Temmuz’u gerçekleştirenler yine aynı şekilde Müslümanları yargıladılar; terörize etmek için evlerine hırsız gibi girerek silah koydular. Sonra dediler ki: ‘Bunlar terör örgütü.’ Bugünde bu zihniyet devam ediyor; Müslümanları tutuklamak için hâlâ masa başında… Sosyal medyada yalanlarıyla Müslümanları terörize etmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla biz, Sivas mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesini, 28 Şubat sürecinde haksız yere ağır cezalara çarptırılan Müslümanların haklarının iade edilmesini istiyoruz. Biz, hükümetten ve bütün siyasilerden 28 Şubat zihniyetine tamamen son verilmesini istiyoruz.”

Toplantının tamamını videodan izleyebilirsiniz.

--------