Maliye Bakanı Şimşek, ABD’de Faiz Lobisiyle Görüşüyor
23 Ekim 2024

Maliye Bakanı Şimşek, ABD’de Faiz Lobisiyle Görüşüyor

Köklü Değişim Medya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, dünyaya egemen faiz lobisinin lokomotifleri olan IMF ve Dünya Bankası sonbahar toplantılarına katılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 Uluslararası Para Fonu (IMF)- Dünya Bankası Sonbahar Toplantıları’na katılmak üzere ABD’nin başkenti Washington’da görüşmeler yapıyor.

Amerika ziyaretine Salı akşamı başlayan Mehmet Şimşek’e, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da eşlik ediyor.

Mehmet Şimşek temasları kapsamında ABD Maliye Bakanı Yellen ile Cuma günü bir araya gelecek. Şimşek ayrıca, IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile de görüşecek.

Sonbahar Toplantıları kapsamında iki gün sürecek G20 toplantılarına ve Dünya Bankası Kalkınma Komitesi toplantısına da katılacak olan Şimşek, diğer bazı ülkelerin bakanları ve uluslararası kurumların başkanlarıyla da temaslarda bulunacak.

Çok taraflı kalkınma bankalarının başkan ve üst düzey yöneticileriyle de bir araya gelecek olan Şimşek, önde gelen yatırım bankalarının temsilcileri ve yatırımcılarla da görüşeceği duyuruldu.

Şimşek, yarın Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) toplantısına da katılacak.

IIF, Eylül ayında yayınlanan Küresel Görünüm Raporu'nda, Türk ekonomisinin 2024'te yüzde 2,7 büyüyeceğini tahmin etmişti. Şimşek’in ABD’ye gelmek üzere yolda olduğu saatlerde IMF’nin yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu Ekim sayısına göreyse Türk ekonomisinin büyüme tahmini yüzde 3,6’dan yüzde 3’e çekildi; gelecek yıl için yüzde 2,7 olan tahminse değiştirilmedi.

Dünya Bankası'ndan Ekonomiye Katkısı Olmayan 4 Projeye Kredi

Şimşek, Washington’da, Türkiye ile Dünya Bankası arasında ekonomiye katkısı olamayan ağır sanayiyi kapsamayan ve faiz lobisinin belirlediği 4 projeye ilişkin finansman anlaşması imzaladı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bugün imzalanan projeler, Dünya Bankasının uyguladığımız ekonomik programa olan güvenini güçlü şekilde tekrar teyit ediyor. Bankanın toplam paketi artırmaya yönelik çalışmaları da devam ediyor, Dünya Bankasıyla hayata geçirilecek projeler ülkemizin kalkınma önceliklerini dikkate alıyor"

Bakan Şimşek'in katılımıyla,Türkiye ile Dünya Bankası arasında enerji verimliliği, taşkın ve kuraklık risk yönetimi, yeşil geçiş ve deprem bölgesindeki sanayi sitelerinin yeniden imarına yönelik 4 önemli proje için kredi anlaşması imzalandı.

Söz konusu projeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Tarım ve Orman ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları tarafından uygulanacak.

Türkiye ekonomisi ciddi sıkıntılar yaşarken, bu tür anlaşmalar ekonomiye güvenin bir işareti olarak lanse ediliyor.