Mali’de 37 Müslümanı Katlettiler
02 Ocak 2019

Mali’de 37 Müslümanı Katlettiler

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Müslümanların yoğun olarak yaşadığı köye yılın ilk ezanın okunduğu esnada giren saldırganlar, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 37 kişiyi katletti.

Geleneksel avcı kıyafeti giyen saldırganların Koulogon isimli köydeki evleri yaktığı da belirtiliyor.

Ülkede yaşayan bir etnik topluluk olan Dogon avcıları ile Fulani kabilesine mensup kişiler arasında geçen yıl yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Hükümet yetkilileri, köy baskını ile ilgili soruşturma açıldığını duyururken, Müslüman köylüler katliamdan, saldırganları silahlandıran Fransa destekli hükümeti sorumlu tutuyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Allaye Yattara isimli bir görgü tanığı "Köyümüzün şefi Moussa Diallo ile aralarında küçük bir kızın da olduğu aile üyeleri öldürüldü" dedi.

Fulaniler ve Dogonlar

Fulaniler ve Dogon halkları arasındaki çatışmaların, toprak ve su kaynakları ile ilişkili olduğu söylense de, asıl sorunun sömürgeci batılı devletlerin çıkar çatışmaları yüzünden kaynaklandığı anlaşılıyor.

Fulaniler, Dogonların Mali ordusu tarafından kendilerine saldırmaları için silahlandırıldığını söylüyor.

Fransa, 2012 yılında ülkenin kuzeyindeki büyük bir bölgenin El Kaide’den geri alınmasında Mali ordusu ile birlikte hareket etmişti.