Macron Ekonomik Olağanüstü Hal İlan Etti
11 Aralık 2018

Macron Ekonomik Olağanüstü Hal İlan Etti

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

“Sarı Yelekliler”in şiddetli protestoları sonrası bir dizi görüşme yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ekonomik ve sosyal olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ekonomik ve sosyal olağanüstü hal ilan ettiğini, şirketlere ek vergi yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 euro zam yapılacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'ndan halka seslenerek protestolara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şiddete Karışanlar Affedilmeyecek

Gösterilerdeki şiddet olaylarını hiçbir şekilde affedemeyeceğini ifade eden Macron, hiçbir öfkenin polise yönelik şiddeti haklı çıkarmayacağını, sükunetin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Macron, halkın öfkeli olduğunu unutmadığını, akaryakıt zamlarıyla başlayan bu öfkenin, daha derin olduğunu belirtti.

Ekonomik Ve Sosyal Olağanüstü Hal

Ekonomik ve sosyal olağanüstü hal ilan eden Macron, ay sonunu zor getiren ve zor şartlarda yaşayanların farkında olduğunu vurguladı.

Son 40 yılın yanlışları diyerek önceki iktidarları suçlayan Makron, var olan kötü gidişi düzeltmek için çalışmalar yürüttüğünü ve tüm sorumluluğu üstlendiğini açıkladı.

"Yeni bir Fransa inşa etmek istiyorum" diyen Macron, işverenlere ek vergi yüklemeden asgari ücrete 2019 yılı için aylık 100 euro zam yapılacağını açıkladı. 2019 yılı itibarıyla fazla mesai ücretlerinden de vergi alınmayacağı duyuruldu.

2 bin euronun altındaki emekli maaşlarından artık kesinti yapılmayacağını açıklayan Macron, alınan bu kararların yarın Başbakan Edouard Philippe tarafından Ulusal Meclis'e sunulacağını belirtti.

Toplumun sorunlarının tartışılması gerektiğini belirten Macron, devletin işleyişi ve kamu kurumlarıyla ilgili de çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Macron, Göçmen meselesinin yol açtığı sorunları görüşmek üzere ülkedeki tüm belediye başkanlarını ziyaret edeceğini açıkladı.

Fransa Maliyesinden Sorumlu Devlet Bakanı Olivier Dussopt, Macron'un aldığı kararların maliyetinin 8 ila 10 milyar euro olduğunu belirterek, bunu nasıl finanse edecekleri üzerinde çalıştıklarını söyledi.