Macron'dan 'Sürpriz' Suudi Arabistan Ziyareti
10 Kasım 2017

Macron'dan 'Sürpriz' Suudi Arabistan Ziyareti

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, akşam saatlerinde duyurulan "sürpriz" ziyaret kapsamında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a ulaştığı bildirildi. Ziyaret, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifası üzerine gerçekleşti.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) temaslarının ardından Riyad'a gelen Macron, havaalanında Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman tarafından karşılandı.

Yapılacağı akşam saatlerinde duyurulan "sürpriz" ziyaret kapsamında Macron'un, Veliaht Prens Bin Selman ile Yemen ve İran'daki durumu görüşmesi bekleniliyor şeklinde açıklama yapılsa da ziyarette, öncelikle Fransa’ya yakın duran Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifaya zorlanması konusu konuşulacak.

Macron, çarşamba günü geldiği BAE'de Abu Dabi Veliaht Prensi ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile ikili ilişkiler ve bölgedeki gelişmeleri görüşmüştü.

Muhammed Selman'ın Kral Olarak Atanabileceği İddiası

İran medyasında yer alan haberlere göre, El Arabiya Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın kral olarak atanabileceğini belirten bir mesaj paylaştı.

Veliaht Prens Selman, Suudi Arabistan'da eşi görülmemiş gözaltı operasyonlarının arkasındaki isim. Yaz mevsimi başında Veliaht Prens koltuğuna resmen oturan genç Selman, uzun olması beklenen iktidarını engeleyebilecek herkesi saf dışı bırakıyor.

Riyad'da Buluştular

Veliaht Prens Selman, dün Riyad'da Yemen Cumhurbaşkanı ABDurabbu Mansur El Hadi ile görüştü. Hadi, 2015'te iç savaşın başlamasıyla Suudi Arabistan'a kaçmıştı.

Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın kuzeydoğusuna geçen cumartesi günü atılan balistik füzeler, hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirilmişti.

"Kral Çağırdı, Riyad'da Telefonu Alındı, İstifa Metni Okutuldu"

The Independent'ın tecrübeli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, 4 Kasım'da istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifasını açıklamadan önce 3 Kasım'da Riyad'a inişinin ardından Suudi Arabistan tarafından gözaltına alındığını ve daha sonra kendisinden istifa etmesinin talep edildiğini yazdı.

Fisk, "Hariri'nin jeti 3 Kasım'da Riyad'a indiğinde gördüğü ilk şey, uçağını çevreleyen Suudi polisler oldu. Dışarıya çıktığında Hariri'nin ve korumalarının cep telefonuna el koydular. Bu şekilde Lübnan Başbakanı susturuldu" ifadelerini kullandı.

Fisk, Kral'ın Hariri'yi arayarak ülkeye çağırdığını iddia etti ve Hariri'nin kendisine verilen istifa mektubunu okumaya mecbur edildiğini aktardı.

Hariri, 4 Kasım'da Suudi Arabistan'da duyurduğu iddiasının ardından ülkesi Lübnan'a henüz dönmedi. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn, Hariri'nin ülkeye gelerek istifasını sunmaması durumunda istifayı kabul etmeyeceğini söylemişti.

Cumartesi günü Suudi Arabistan'da istifasını açıklayan Hariri, Hizbullah ve İran'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak Lübnan'da can güvenliğinin olmadığını belirtmişti. O günden bu yana ülkesine dönmeyen Hariri'nin istifası hâlâ kabul edilmedi.

Hizbullah yanlısı Al Manar televizyonuna göre; Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Hariri'nin istifasıyla ilgili diplomatik girişimlerde bulunacak.

Dün Birleşik Arap Emirlikleri'ne de giden Hariri, ardından yeniden Riyad'a dönmüştü. Suudi Arabistan ve Hariri'nin danışmanları, ev hapsi iddialarını reddediyor. Ancak Hariri henüz konuyla ilgili iddialara yanıt vermedi.

"Alternatifi Yok Ülkeye Gelsin"

Lübnan'ın önde gelen Dürzi politikacısı Velid Canbolat ise Cumartesi günü bulunduğu Suudi Arabistan'da başbakanlıktan istifa eden Saad Hariri'nin artık ülkesine dönme zamanının geldiğini söyledi.