Libya’yı Vuran Tayfun Sonrası Derne’de Trajedi Yaşanıyor
16 Eylül 2023

Libya’yı Vuran Tayfun Sonrası Derne’de Trajedi Yaşanıyor

Köklü Değişim Medya

Libya’yı vuran tayfun sonrası tam bir trajedi yaşandığı liman kenti Derne’de 11 binden fazla ceset bulunduğu bildiriliyor.

Libya'da meydana gelen sel felaketinin boyutu ile ilgili açıklamalar yaşanan afetinin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Yetkililer liman şehri Derne'de 11 binden fazla cesedin olduğunu, kıyıya cesetlerin vurduğunu ve cesetlerin gömülmeden önce yakınlarının teşhis etmesi için sokaklara dizildiğini aktarıyor.

En az 10 bin kişinin kayıp olduğu tahmin edilirken ölü sayısının daha da artabileceğini tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü, Derne'de en az 30 bin kişinin evsiz kaldığını açıkladı.

Derne’nin havadan çekilen fotoğraflarında sel suyunun şehri ikiye böldüğü görülüyor. İki barajın da yıkılmasıyla mahallelerin sel sularına kapılıp, tamamen Akdeniz'e sürüklendiği ve büyük bir trajedinin yaşandığı ifade ediliyor.

Libya, barajlardaki bakımsızlık ve altyapının zayıflığı nedeniyle daha önce de bu tip afetlerde binlerce kişinin yaşamını kaybetmesine şahit olmuştu. Yıllar geçse de yönetimlerin bu sorunlara el atmaması sonucu on binlerce kişi son selde hayatını kaybetti. Temiz suya erişimin olmaması nedeniyle binlerce zehirlenme vakası rapor ediliyor ve salgın hastalık riski artıyor.

Derne’de şehirden yaklaşık 12 km uzaklıktaki üst barajın önce çökmüş olabileceği ve suyun nehir vadisinden aşağıya akarak şehre daha yakın olan ve mahallelerin sular altında kaldığı ikinci barajı yıkmış olabileceği tahmin ediliyor. Görgü tanıkları Pazar günü saat 02.30 civarında Büyük Baraj'da bir patlama duyduklarını da iddia ediyor.

Derne'deki ilk kurtarma çalışmaları silahlı bir grubun engellemesi nedeniyle sekteye uğradığı ileri sürüldü.

Sömürgeci Batılıların egemenlik savaşının sürdüğü ve siyasi olarak ikiye bölünen Libya’nın doğusunda ve batısında iki ayrı hükümet bulunuyor.