Lavrov: “Ukraynalılar Tahılı ve İnsanları Rehin Tutuyor”
08 Haziran 2022

Lavrov: “Ukraynalılar Tahılı ve İnsanları Rehin Tutuyor”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasındaki görüşme sona erdi. Görüşme sonrası Lavrov yaptığı açıklamada, tahıl krizi nedeniyle Ukrayna yönetimini sorumlu tuttu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ana gündemi “Tahıl koridoru” olan görüşme için Ankara'da bir araya geldi. Görüşme sonrası Karadeniz'de tahıl koridoru planı ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, "BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak bu planı uygulanabilir görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Lavrov ise, "Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1. Gıda krizi oluşturacak bir durum yok. Ukraynalılar tahılı ve insanları rehin tutuyor" ifadeleriyle yaşanan sorundan Kiev yönetimini sorumlu tuttu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti kapsamında Türkiye'ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, “Savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesi lazım. Müzakerelere dönmek için zemin oluştuğunu görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Tahıl Koridoru

Karadeniz'de tahıl koridoru planı ile ilgili konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, "BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak bu planı uygulanabilir görüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, "Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edeceği ürünler varsa bunun önünü hep birlikte açmamız gerektiğine inanıyoruz" çağrısında bulunup, "Gemilerin güvenli seyri için tedbirler görüşülmeli" teklifinde bulundu.

"Ukrayna ve Rusya'nın tahılda payı toplamın 3'te 1'i" diyen Çavuşoğlu, "Mekanizma ile ihracat engelleri ve endişe kalkar" değerlendirmesinde bulundu.

Barış Görüşmeleri

"Biz dengeli ve objektif bir politika izliyoruz" diyen Çavuşoğlu, "Duygusal tepkiler yerine diplomasiye dönmeyi önemsiyoruz" açıklamasında bulundu.

Suriye'ye Olası Harekat ve Astana Süreci

Çavuşoğlu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün önemini vurguladıklarını belirtti.

Rejimin siyasi çözüm istemediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesi gerekiyor" diyerek Suriye’ye yapılması planlanan harekata vurgu yaptı.

Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ardından konuşan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

-“Türkiye'de Rus Mir kartının geniş bir şekilde kullanılmasını istiyoruz.

-Rus doğalgazının Türk Akım üzerinden Türkiye'ye gelmesi devam ediyor, tüm bu adımlar planlı bir şekilde atılıyor.

-Enerji alanındaki projelerimize önem atfediyoruz.

-(Ukrayna krizi) Sınırımızda bizi tehdit eden durumlar oluştu.

-Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı konusunu da ele aldık. Batılılar bunu bir facia gibi göstermeye çalışıyor. Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1. Gıda krizi oluşturacak bir durum yok.

-(Karadeniz koridoru için) Türk dostlarımızın çabalarına büyük önem atfetmekteyiz, çok önemlidir. Ukrayna tarafı mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız. Gemi trafiği için herhangi bir engel oluşturmuyoruz.

-Ukrayna limanlarından tahılın çıkamamasının suçlusu biz değiliz. Rusya her gün tahılın çıkışı için koridor açıyor ve Ukrayna limanlarından ayrılan gemilerin güvenliğini Türkiye ile koordinasyon içinde sağlamaya hazır. Fakat (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenski’nin açıklamalarına bakarsanız, mayın temizleme çalışmaları ile ilgilenmek istemediğini açıkça söylediğini görürsünüz. Problem bizde değil. Lütfen bunları okurlarınıza anlatın.

-İstanbul görüşmesi önemli ama sembolik bir adım olur. İki aydır top Ukrayna tarafında. İstanbul'da sözler verdiler, nisan ortasında kendi taslağımızı verdik ama herhangi bir cevap alamadık. Askeri harekatlarımızın hedeflerini kamuoyu çok iyi biliyor ve bu hedeflere ulaşacağız.

-Zelenski, limanların mayınsızlaştırmasıyla ilgili olarak ülkesine gemi savar sistemleri tedarik edilmesini istedi, bana göre böyle açıklamaların ne anlama geldiğini herkes anlıyor.

-Türkiye tarafının aktardığına göre Ukrayna tarafı, mayın döşenmiş karasularından gemilerin geçişini sağlamaya hazır olduğunu söylüyormuş.

-Rusya ve Türkiye’nin askeri temsilcileri, tahılın çıkarılması için Ukrayna limanlarını mayınsızlaştırma konusunun detaylarını ele alacaklar. Türkiye’de ele alınan ön anlaşmaların pratiğe nasıl döküleceğini göreceğiz.

-(Suriye'de çözüm için Astana süreci) Bir sonraki toplantı temmuzda Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da yapılacak.

-Türkiye'nin sınır güvenliği hassasiyetini önemsiyoruz.

-ABD gayrı meşru şekilde birtakım örgütleri besliyor. Çok iyi biliyorsunuz bazı tehditlerin sınırlarımıza dayandığını. Bu konudaki iş birliğine devam edeceğiz. Muhalefeti temsil eden heyet daha yapıcı olmaya çalışıyor ama ABD'nin "Hiçbir şekilde, Esad rejimi Suriye'yi yönetirken kısıtlamaları kaldırmayacağız" açıklaması var. Halbuki Suriye'nin toprak bütünlüğünün gözetilmesi lazım. Uluslararası toplum biraz daha faal olmalı, Suriye'deki şartları ağırlaştırıyorlar. Ülkeyi bu kısıtlamalarla boğuyorlar. İnsani yardım bile doğru düzgün yapılmıyor.

-Ukrayna mayınları temizlerse biz harekatımızı hiçbir şekilde kötüye kullanmayacağız.

-(Ukraynalı gazetecinin sorusuna yanıt) Tahılların çıkması için Zelenskiy bir talimat verecek o kadar.

-(Ukraynalı gazeteciden soru kabul edip etmeyeceği sorulan Lavrov) Elbette, biz Ukrayna’da değiliz, Türkiye’deyiz, özgür bir ülkedeyiz.”