Laik Diktatör Said, Seçimlerin Ardından Göreve Başladı
23 Ekim 2024

Laik Diktatör Said, Seçimlerin Ardından Göreve Başladı

Köklü Değişim Medya

Tunus Cumhurbaşkanı laik diktatör Kays Said, aylarca süren baskı ve siyasi muhaliflerine yönelik bir dizi tutuklamanın ardından ikinci kez görevine başladı.

Eski hukuk profesörü, oyların %90,7'sini alarak yeniden seçildikten haftalar sonra pazartesi günü yaptığı göreve başlama konuşmasında işsizliği, terörizmi önlemek ve yolsuzluğu ortadan kaldırmak için "kültürel devrim" çağrısı yaptı.

Said, Tunus parlamentosu üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, "Amacımız herkesin onurlu bir şekilde yaşayabileceği bir ülke inşa etmektir" ifadesini kullandı.

Said'in 7 Ekim'de yeniden seçilmesi, ülkenin parlamentosunu askıya aldığı, Arap Baharı sonrası anayasasını yeniden yazdığı ve siyaset, medya, iş dünyası ve sivil toplumdaki onlarca eleştirmeni hapse attığı çalkantılı bir ilk dönemin ardından geldi.

Başarısız geçen ilk dönemi için hainlerin olduğunu ifade ederek kendini temize çeken Said, Tunus'un sıkıntıdaki ekonomisini canlandırma çabalarını engelledikleri için "karşı-devrimci güçleri" suçladı ve şunları söyledi:

"Görev kolay değildi. Tehlikeler büyüktü. Eski rejimin kolları her yerde dolaşan engerekler gibiydi. Onları göremesek bile tısladıklarını duyabiliyorduk."

7 Ekim’de düzenlenen seçimlerin ardından yapılan resmi açıklamaya göre, yurt dışı ve yurt içi toplam 9 milyon 753 bin 217 seçmenden 2 milyon 808 bin 548'inin oy kullandığı duyuruldu.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımın yüzde 28,8 olduğunu belirtti. Seçimlerde katılımın düşmeye devam etmesi halkın nizamı protesto ettiğini ortaya koyarken laik diktatör Said, demir yumrukla ülkeyi yönetmeyi sürdürüyor.

Tunus İşçi Partisi, Tekatül Partisi, Sosyalist Parti, Kutup Partisi ve Sosyal Demokrat Parti tarafından 4 Ekim’de düzenlenen ortak basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçimlerinin "dürüstlük, şeffaflık ve adil rekabet koşullarını taşımadığı" gerekçesiyle boykot edilmesi kararının alındığı duyurmuştu.

Arap Baharının Başladığı Yer: Muhafazakâr Demokrat Nahda, Devrimi Laiklere Teslim Etti

Tunus'ta 17 Aralık 2010'da üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadığı için seyyar satıcılık yapan Muhammed Buazizi, polisler seyyar tezgahına el koymasından sonra kendisini yakarak intihar etmişti. Yaşanan olay 23 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali iktidarını deviren ve "Yasemin Devrimi" olarak bilinen geniş çaplı halk protestolarına yol açmıştı. Tunus'ta yaşanan bu olay daha sonra pek çok Arap ülkesine yayılmış ve 'Arap Baharı' hareketinin de başlangıcı sayılmıştı.

Devrim, kapitalist laik demokratik nizamın zulmüne karşı bir başkaldırı olmasına ve Müslümanların omuzlarında yükselmesine rağmen hedefinde saptırıldı. Sorunun sadece yöneticilerde olduğu telkin edildi. Bu saptırma sürecinde halkın desteğini alan Raşid Gannuşi liderliğindeki muhafazakâr El Nahda hareketi kıytırık makamlar uğruna Müslümanların devrimini götürüp, laiklere teslim etti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Said arkasına orduyu da alarak El Nahda hareketini kapı dışarı etti.

Bugün Tunus halkı bir sömürü düzeni olan kapitalist laik demokrasi ile yönetildiği için 2010 öncesi durumunu aynen yaşıyor. Sokaklarda halk açlık ve sefalet içinde yaşıyor.