Laik Demokratik ABD Terörü: Bir Siyahi Daha Vahşice Öldürüldü
28 Ocak 2023

Laik Demokratik ABD Terörü: Bir Siyahi Daha Vahşice Öldürüldü

Köklü Değişim Medya

Katliamları ve dünya çapında çıkardığı çatışma ve kaoslarla tanınan kapitalizmin lokomotifi laik demokratik ABD’de bir siyahi daha uygulanan şiddet sonucu hastanede hayatını kaybetti.

29 yaşındaki siyahi Tyre Nichols, 5 polis tarafından öldüresiye dövüldü. Nichols kaldırıldığı hastanede 3 gün sonra hayatını kaybetti. 7 Ocak'ta, yaşanan olaya ilişkin görüntüler paylaşıldı. Son cinayetin 5 siyahi polis tarafından işlenmesi ise devletin çirkin yüzünü ortaya koyuyor. Siyahilere karşı siyahi polislerin de beyaz polisler gibi canice davranması devletin genlerindeki ırkçılığı gözler önüne seriyor.

Nüfusun çoğunluğunun siyahi olduğu Memphis kentinde yaşanan olayda, polis, dikkatsiz araç kullandığı gerekçesiyle, Tyre Nichols'u zorla aracından indirilip yere yatırıldı. Kısa bir münakaşanın ardından polislerin elinden kurtulan 29 yaşındaki adam kaçarken şok tabancasıyla vuruldu. Nichols'u yakalayan polisler, dakikalarca siyahi adama şiddet uyguladı. Daha sonra yüzüne biber gazı sıkılan Nichols’un "anne" diye bağırdığı duyuluyor.

Olayın ardından hastaneye kaldırılan siyahi adam 3 gün sonra 10 Ocak'ta hayatını kaybetti. Görevden alınan polisler cinayetle suçlanıyor.

Görüntülerin paylaşılmasının ardından kentte protestolar başladı. Protestolarda taşınan pankartlarda saldırı “polis terörü” olarak nitelendirildiği görülüyor.

Köklü-Değişim,ABD'de-Polis-Terörü.jpg

Irkçılığıyla tanınan laik demokratik ABD’de sık sık özellikle siyahilere ve hispaniklere karşı polisler tarafından şiddet uygulanıyor. Polisin uyguladığı şiddet nedeniyle her yıl yüzlerce insan hayatını kaybediyor. Uyguladığı laik demokratik nizam nedeniyle suç istatistiklerinde başı çeken ABD, kendisinde yaşanan toplumsal çöküşü diğer ülkelere de ihraç ediyor. Irkçılığı, zinayı, fuhuşu, şiddeti hem Hollywood filmleri ile hem de uluslararası sözleşmeler ile diğer ülkelere dayatarak kendi kültürünü empoze ediyor. Şiddetin artık sıradanlaştığı ABD’de bizzat devlet tarafından halka şiddet uygulanıyor. İnsanlar sokaklarda polisler tarafından katlediliyor.

2022 istatistiklerine göre, sadece New York şehrinde 189 bin 777 kişi gözaltına alındı. Bunların 47 bin 572'sini cinayet, tecavüz, soygun, ağır saldırı, ev hırsızlığı gibi ciddi suçların zanlılarının oluşturduğu kaydedildi.

Soygun ve ev hırsızlıklarının, 2021’e kıyasla 2022’de yüzde 22 arttığına işaret edilirken, bu bağlamda geçen yılın ilk çeyreğinde soygunların yüzde 37 arttığı ve bununla ilgili gözaltına alınanların yüzde 17’sinin 18 yaş altı olduğuna dikkat çekildi.