Laçin Kenti Azerbaycan’ın Kontrolüne Geçti
26 Ağustos 2022

Laçin Kenti Azerbaycan’ın Kontrolüne Geçti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçin kenti ile Zabuh ve Sus köylerinin Azerbaycan'ın kontrolüne geçtiğini duyurdu.

Aliyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün 26 Ağustos'ta biz Azerbaycanlılar, Laçın şehrine döndük. Azerbaycan Ordusu Laçin şehrinde konuşlandırıldı. Zabuh ve Sus köyleri kontrol altına alındı. Bu vesileyle tüm Laçilileri ve Azerbaycan halkını tebrik ediyorum. Yaşasın Laçin! Yaşasın Azerbaycan!" ifadelerine yer verdi.

Türkiye: “Mutluluk Duyuyoruz”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Laçin şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin "9 Kasım 2020 tarihli Üçlü Bildiri'de ifade edilen hususlar doğrultusunda devam eden süreç kapsamında Azerbaycan’a bugün iade edilmiş olmasından mutluluk duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.

"Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın tesisi doğrultusunda kayda değer bir aşama teşkil eden bu gelişmenin, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine olduğu kadar, bölgesel normalleşmeye de katkı sağlamasını ümit ediyoruz" detaylarının da yer aldığı açıklamada, Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemeye devam edeceği vurgulandı.

Karabağ'daki çatışmalar sonrasında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildiri gereği, geçici olarak Rus güçlerin kontrolüne verilen, Laçin şehri ve Zabuh ile Sus köylerinin yer aldığı Laçin koridoru diye bilinen güzergahtan hem Rus birlikleri hem de Ermeni nüfus ayrıldı ve bu bölge, Bakü yönetiminin kontrolüne geçti. Ermeni nüfus bölgeyi terk ederken ormanları ve evleri yakmıştı.

10 Kasım 2020 bildirisine göre, Azerbaycan 3 yıl içinde Karabağ'daki Ermeni nüfusun Ermenistan'a gidiş gelişlerinde kullanacağı ve Laçin şehrinin dışından geçen yeni yol inşa edecekti.

Azerbaycan, 32 kilometrelik bu yolu planlanandan erken tamamladı. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeniler, Ermenistan'a gidiş gelişler için yeni yolu kullanacak. Yeni yolun güvenliğini Rusya ordusu sağlayacak.

Laçin ve köyleri 1992'de Ermeni ordusu tarafından işgal edilmiş, sonraki yıllarda buraya Suriye ve Lübnan'dan getirilen Ermeniler yerleştirilmişti. Azerbaycan süreç boyunca bu durumu savaş suçu ve Cenevre Sözleşmeleri'nin ihlali olarak gördüğünü duyurmuştu.