Kripto Paraya Bir Kurban Daha: Üniversite Öğrencisi İntihar Etti
24 Ocak 2022

Kripto Paraya Bir Kurban Daha: Üniversite Öğrencisi İntihar Etti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İslam’ın hükümlerine göre, “hasa” ve “ğarar” (meçhul) adlı satışlardan olup alım ve satımı haram olan kripto para ticaretine bir kurban daha verildi. Türkiye’de de yaygın bir şekilde yapılan kripto para ticaretinde parasını kaybeden üniversite öğrencisi intihar etti.

İstanbul Kağıthane'de 22 yaşındaki üniversite öğrencisi M.S., kripto paradan zarar ettiği için kendini apartmanın üçüncü katından aşağı bıraktı. Hayatına son veren genç, Twitter hesabından ölümünden sonra paylaşılacak şekilde intihar mektubu bıraktı. Akşam saat 21.00 sıralarında gerçekleşen olay anında M.S.'nin evde yalnız olduğu öğrenildi.

Daha önce kripto para ticaretinde tüm birikimini kaybeden bir emlakçı ve aile fertlerini katlettikten sonra bir iş adamı intihar etmişti. Medyaya yansıyanların dışında kripto para mağduru binlerce kişinin olduğu tahmin ediliyor.

İntihar Mektubu Bıraktı

Paylaşımda kripto paradan zarar ettiğini ve babasının haberi olmadığını söyleyen M.S., "Siz bu satırları okurken ben yaşıyor olmayacağım. Her şeyi anlatacağım. O yüzden lütfen ben göçüp gittikten sonra ölümümün arkasında başka bir sebep aramayın" dedi.

Geride bıraktığı notta M.S., "Burada özür dileyebilirim. Güvenini boşa çıkardığım için özür dilerim. Baba kendimden nefret ediyorum çünkü yüzüm yok. Yaptığım hatanın sonucu ile karşılaşacak cesaretim yok. Hem korku duyuyorum hem hem bencilim. Kendimden nefret ediyorum. Çünkü çok daha farklı olabilirdi. Bilen bilir ben zeki çocuğumdur. Belki vatan için, dünya için bir işin ucundan tutup bir işe yarayabilirdim ama kendi aptallığım yüzünden olmayacak.

Bensiz bir hayat hepiniz için çok daha güzel olacak buna eminim. Böyle bir şeyi istemeye hakkım yok ama hakkınızı helal edin kendinize iyi bakın” ifadeleriyle içinde bulunduğu ruh halini anlattı.

M.S.'nin cansız bedeni komşularının ihbarı üzerine bulundu.

Olay Yeri İnceleme Ekipleri ve savcının incelemesinden sonra hayatını kaybeden gencin cansız bedeni Adli Tıp Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili araştırma devam ediyor.

Kri̇pto Paraların İslâm’a Göre Hükmü Nedi̇r?

Köklü Değişim Medya Genel Yayın Yönetmeni Sosyolog Yazar Süleyman Uğurlu, Siyasi Bakışlar programında kripto paranın vakası ve İslâm'ın sanal paralar hakkındaki hükmü konularına açıklık getirdi.

Kripto paralar son zamanlarda büyük ilgi görüyor. Ancak son günlerde yaşanan olumsuz gelişmeler insanların aklında kripto paralar hakkında soru işaretleri oluşturdu. Kripto para borsası Thodex’te işlemler durduruldu, sahibi yüklü bir parayla yurt dışına kaçtı, kullanıcılar hesaplarına erişemedi, kurucu ve çalışanlarından gözaltı ve tutuklamalar yapıldı. Yine bir başka kripto para platformu olan Vebitcoin’e ulaşılamadı, hesaplar bloke edildi ve kripto paraların yurt dışına transfer edildiği ortaya çıktı. Dolayısıyla yaşanan bu gelişmeler, “sanal paranın” işleyişi ve denetimi konusunu yeniden gündeme getirdi.

Kripto paralar hakkındaki soruları cevaplayan Süleyman Uğurlu, kripto paranın vakası, Türkiye’de sanal paralara yönelik herhangi bir yasal düzenlemenin olup olmadığı ve kripto para hakkında İslâm’ın hükmü konularına açıklık getirdi.

Uğurlu şunları söyledi: