Katil ABD ile Rusya Arasında Yapılan 2. ‘Gizli’ Suriye Toplantısı
18 Ekim 2017

Katil ABD ile Rusya Arasında Yapılan 2. ‘Gizli’ Suriye Toplantısı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Katil ABD öncülüğündeki koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon, ABD'li üst düzey askerlerin ikinci kez Suriye'yi görüşmek üzere Rus askeri yetkililerle bir araya geldiğini açıkladı.

Dillon, video konferans yöntemi ile Bağdat'tan ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlanarak Suriye ve Irak'ta devam eden operasyonlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Eylül ayında iki terör devleti ABD ile Rus askeri yetkililer arasında ilki yapılan Suriye toplantısının ikincisinin yapılıp yapılmadığına yönelik bir soruya Dillon, "Yine aynı seviyede ikinci bir toplantının yapıldığını biliyorum." yanıtını verdi.

Görüşmenin Irak ve Suriye'de yapılmadığını aktaran Dillon, toplantıya tuğgeneral seviyesinde askeri yetkililerin katıldığını belirtti.

Dillon, görüşmenin yeri konusunda bilgi vermekten kaçınarak "Toplantının konusu aynı şekilde Suriye'de söz konusu olan ayrışma, iletişim kanalları, Rusya, rejim destekli kuvvetlerin ve SDG’nin (Suriye Demokratik Güçlerinin) Orta Fırat Vadisi'nde nereye doğru gidecekleri ve ayrışma için alınan tedbirlerle ilgiliydi." şeklinde konuştu.

Rakka'nın Yüzde 90'ı IŞİD'den Alındı

IŞİD'ın Suriye'de büyük kayıp verdiğini kaydeden Albay Dillon, "Dört aylık operasyondan sonra Rakka'nın yüzde 90'ından fazası temizlendi." ifadelerini kullanarak, şehirde temizlik operasyonlarının devam ettiğini dile getirdi.

Albay Dillon, şehirdeki temizlik devam ederken PKK/PYD’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Rakka'da son direnç noktalarına saldırmasını beklediklerini söyledi.

Dillon, şöyle devam etti:

"SDG son 96 saat içerisinde bin 300 sivilin güvenli yerlere geçmesine yardım etti ve geçen hafta ise 3 bin sivil kurtarılmıştı. Son birkaç gün içerisinde Rakka'da aralarında birçok yabancı savaşçının da bulunduğu 350 IŞİD militanı SDG’ye teslim oldu ve SDG taramasından geçtikten sonra tutuklandı. Geride kalan sivillerin güvenlikleri sağlandıktan sonra temizlik çalışmalarına hız verildi. SDG, ulusal hastane kompleksini ve futbol stadyumunu aldı."

"PKK/PYD unsurları Rakka operasyonundan sonra şehirde kalacak mı?" sorusuna ise Dillon, "Hayır, şu anda eğitilmiş bin 600 yerel güvenlik görevlisi var, şehirdeki polis ve güvenlik kuvvetini bunlar oluşturacak." yanıtını verdi.

Albay Dillon, kayıplarla ilgili açıklama da bulunmazken, harabeye dönen Rakka’da, binlerce ev yıkıldı, binlerce Müslüman öldürüldü. On binlerce sivil yaralandı. Evlerini terk etmek zorunda bırakılan masum siviller, mülteci olarak başka bölgelere gönderildi.

ABD Öncülüğündeki Koalisyon, Kerkük'te Taraflarla Görüşüyor

Kerkük'te son birkaç gündür Irak ordusu ve Şii Haşdi Şabi milisleri ile Peşmerge arasında söz konusu çatışmalara da değinen Dillon, pazartesi günü meydana gelen çatışmaların "iletişimsizlikten kaynaklı" olduğunu ve ondan sonra da herhangi bir çatışma yaşanmadığını belirtti.

Dillon, konuya ilişkin "Durumu izlemeye devam ediyoruz. Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge ile görüşen liderlerimiz, gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu.