Karabağ’da Azerbaycan-Ermenistan Gerilimi Artıyor
04 Ağustos 2022

Karabağ’da Azerbaycan-Ermenistan Gerilimi Artıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dağlık Karabağ’da Ermenistan’ın bir Azerbaycan askerini öldürmesi üzerine Azerbaycan ordusu bölgedeki birkaç stratejik tepenin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. ABD’nin olayların hemen ardından “çok endişeliyiz” açıklaması dikkat çekti.

Uzun yıllardır Ermeni işgalinde bulunan Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgelerin bir kısmı, 2020'deki savaşın ardından Azerbaycan ordusu tarafından geri alınmıştı.

ABD’nin Ankara ile bölgedeki gerilime müdahil olmasını engellemek için Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerini saraya çağırarak duruma el koymuştu. Ateşkes şartlarına göre, Rusya, Ermeni işgalcilerin elindeki bölgelere 2 bin asker konuşlandırmıştı. Türkiye ve Azerbaycan ise Ermenilerin gidip, Rus işgalcilerin bölgeye gelmesinden sonra bu anlaşmayı zafer olarak nitelendirmişti.

Son günlerde ateşkes ihlâlleri ve çatışmalar yeniden alevlendi.

Azerbaycan savunma bakanlığı, Ermenistan'ın Laçin'de ordu mevziini hedef alarak, bir askerin ölümüne yol açtığını duyurdu.

Azeri ordusu da yanıt olarak, Dağlık Karabağ'da bir dizi stratejik tepeyi ele geçirdiklerini açıkladı.

Buna ek olarak Bakü, Ermenilerin Rus barış gücü askerleri tarafından kontrol edilen bölgedeki bir tepeyi ele geçirme girişimini püskürttükleri detayını da kamuoyu ile paylaştı.

Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni güçler ise Azerbaycan'ın saldırısında iki askerin öldüğünü, 14'ünün yaralandığını açıkladı.

Ermenistan dışişleri bakanlığı ise Azerbaycan'ın barış güçleri tarafından kontrol edilen bölgelerde saldırı düzenleyerek ateşkesi ihlâl ettiğini kaydetti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, uluslararası topluma “Azerbaycan'ın saldırgan davranış ve eylemlerini durdurmaları” çağrısı yapıldı.

ABD ve AB’den Açıklamalar

Avrupa Birliği çatışmaların derhal sona erdirilmesi çağrısında bulundu ve her iki tarafın da ateşkese saygı duyması gerektiğini hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price ise yaptığı açıklamada, "ABD, Dağlık Karabağ çevresinde zayiatlar ve can kayıplarına yol açan yoğun çatışmaların yaşandığı haberleri ile ilgili olarak derinden endişe duyuyor. Tansiyonu azaltmak adına acil adımların atılması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

.