Kara Savaşı Hazırlığı: ABD ve Almanya’dan Ukrayna’ya Tank Yardımı
26 Ocak 2023

Kara Savaşı Hazırlığı: ABD ve Almanya’dan Ukrayna’ya Tank Yardımı

Köklü Değişim Medya

ABD ve Almanya, Ukrayna’ya tank yardımı yapacaklarını resmen duyurdular. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Kiev'e bir Ukrayna taburuna denk gelen 31 adet M1 Abrams tankı temin edileceğini taahhüt etti.

Beyaz Saray'daki basın açıklamasında konuşan Biden, Ukrayna'ya verilecek tankların bu ülkenin Rusya ile savaşında savunma ve stratejik hedeflerine ulaşma kapasitesini artıracağını ileri sürdü ve "Abrams tankları dünyanın en yetenekli tankları” ifadesiyle de reklam yapmayı da unutmadı.

Alman hükümeti de Ukrayna'ya 14 Leopard 2 A6 tankından oluşan bir bölük sağlayacaklarını resmen duyurmuştu.

"Tankların teminatı zaman alacak" diyen Biden, tankların bakım ve idaresinin son derece karmaşık olduğunu ve bu kapsamda Ukraynalı askerlere en kısa sürede lojistik, bakım ve tankların kullanımı konusunda eğitim vereceklerini söyledi.

**Biden, Almanya’ya Minettar **

Müttefiklerin Ukrayna'ya yardımlarının da bu kapsamda değerli olduğunu vurgulayan Biden, Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarını verme kararından dolayı Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'a, "Şansölye'ye liderliği ve Ukrayna'yı desteklemek için ortak çabalarımıza olan kararlı bağlılığı için teşekkür etmek istiyorum" mesajını gönderdi.

Bilindiği üzere Leopard tanklarının gönderilmesi hususunda çekingen davranan Almanya, ABD, İngiltere ve Ukrayna yönetimlerini açık ve kapalı tehditlerine maruz kalmış ve baskıya alınmıştı. Ukrayna'ya Leopard tanklarının gönderilmesi için uzun süredir baskı altında olan üretici ülke Almanya'nın bu konuda son kararı dün verdiği duyurulmuştu. Zelenski son yaptığı açıklamada, Almanya'nın Leopard 2 tanklarını gönderme konusundaki tereddütlerini eleştirmiş, Alman ARD televizyonunda, "Bu bir oyun değil, bu bir şeyi ispat etme konusu da değil" açıklamasında bulunmuştu.

Ukrayna’ya tank sevkiyatını artması büyük bir kara savaşı için hazırlık olarak yorumlanıyor. Fas’ın da Ukrayna’ya bir düzineden fazla T-72 tankı göndereceğini duyurulmuştu.

Biden, ittifakın diğer üyeleri İngiltere, Hollanda, Kanada, Slovakya, Norveç, Fransa, Polonya, Danimarka, Estonya, Letonya ve Litvanya'nın yanı sıra Finlandiya'ya da Ukrayna'ya gönderdikleri yardımlar için ayrı ayrı teşekkür etti.

Müttefiklerle birlikte Ukrayna'ya 8 bin topçu sistem, 2 milyon mermilik mühimmat, 50'den fazla füze sistemi, 3 binden fazla da zırhlı araç desteği sağladıklarını kaydeden ABD Başkanı, diğer taraftan Rusya'ya yönelik bir taarruz olmadığına, Rus ordusu Rusya'ya dönerse bu savaşın bugün bitebileceğine vurgu yaptı.

Biden, Rus liderliğine ağır gelen topraklarına geri dönme çağrısı yapıyor. Rusya’nın uluslararası arenadan silinmesi anlamına gelen bu çağrı kesinlikle kabul edilmiyor. ABD ve İngiltere, Ukrayna sahasını Rusya’nın büyük devletler liginden düşürülmesi için kullanmaya devam ediyor.

NATO: “Tanklar Rusya’ya Karşı Ciddi Bir Fark Yaratabilir”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medyadan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimin Abrams tanklarıyla ilgili kararından memnuniyet duyduğunu belirtti. Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın kendini savunmasına verdiği destekte birlik içinde olduğunu ifade etti.

Stoltenberg, "İngiltere'nin Challenger ve Almanya'nın Leopard 2 tanklarıyla birlikte bunlar Rusya'ya karşı savaşta ciddi bir fark yaratabilir" yorumunda bulundu.

ABD Liderliğindeki Batı İle Rusya Arasındaki Savaş Ukrayna Topraklarında Sürüyor

Ukrayna’da sürdürülen savaş, her ne kadar Rusya ile Ukrayna arasında cereyan etse de aslında ABD ve arkasına aldığı Batı’nın savaşı olduğu biliniyor. Bu nedenle aslında Biden kendi savaşına askeri ve siyasi destek veriyor. Batı kontrolündeki egemen nizam kapitalizmin lokomotifi ABD, bu statükonun bekası için Çin’i çevreleme siyaseti güderken Rusya’yı da Ukrayna’da açmaza düşürüp diz çöktürene kadar savaşı ne olursa olsun sürdürmek için adımlar atıyor.

Rusya, müzakere masasına oturmak için açıklamalarda bulunsa da, ABD tarafı, Rus liderliğinin kabul etmekte ağır gelecek istekleri öne sürerek ateşkesin gerçekleşmesinden yana olmadığını gösteriyor. Rusya’nın ilhaktan geri adım atması, Rusya’nın uluslararası arenadan silinmesi ve etkisinin sona erdiği anlamına geleceği için Rusya’nın, bu dört bölgede yani ilhak referandumlarının düzenlendiği bölgelerin sınırlarında durması bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’nın müzakereleri reddetmediğini sık sık hatırlatsa da, Amerika ve özellikle İngiltere, Ukrayna’yı Rusya’nın büyük ülkeler listesinden çıkarıldığı arena haline getirme niyetinde olduklarını ve çatışmayı körükledikleri anlaşılıyor.

Doğu ve Batı’nın sömürgeci güçlerinin egemenlik savaşında masum insanlar zarar görürken ve milyonlarca sivil mülteci konumuna düşerken, dünyayı da enerji ve gıda krizlerine sürükleme pahasına savaşı körüklemeyi sürdürüyorlar.