Kara Ordusu Olmayan Esed, Hava’dan Saldırdı: 9 Ayda 4 Bin 784 Varil Bombası
09 Ekim 2017

Kara Ordusu Olmayan Esed, Hava’dan Saldırdı: 9 Ayda 4 Bin 784 Varil Bombası

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Esed rejiminin, bu yılın Ocak-Eylül döneminde ülke genelinde en az 4 bin 784 varil bombası kullandığını açıkladı.

Yeterli oranda kara ordusu bulunmayan Esed rejimi, İran’ın desteği ile Afrika ve diğer ülkelerden sağladığı paralı askerlerle kara gücünü oluştururken, saldırılarının büyük bölümünü varil bombalarının kullanıldığı savaş uçaklarıyla gerçekleştiriyor.

SNHR, rejimin varil bombası kullanımına ilişkin eylül ayı raporunu yayımladı.

Rapora göre, rejim güçlerine bağlı helikopterlerden geçen ay atılan 216 varil bombası nedeniyle 3'ü kadın, 5'i çocuk en az 8 sivil hayatını kaybetti.

Raporda, bu yılın ocak-eylül döneminde en az 4 bin 784 varil bombası atan rejim güçlerinin Ocak’ta 634, Şubatta 502, Martta 495, Nisan’da 938, Mayıs’ta 412, Haziran’da 1.271, Temmuz’da 224, Ağustosta ise 92 varil bombası kullandığı açıklandı.

Rejim güçlerinin, geçen ayın başında askeri operasyon başlattığı Irak sınırına hakim Deyr-i Zor’a 16 ay sonra yeniden varil bombaları attığı ifade edildi.

Rejimin varil bombalarını sistematik ve yaygın olarak kullandığı vurgulanan raporda, rejimin "Cinayet suçu işleyerek Roma Tüzüğü'nün 7'nci maddesini ihlal ettiğinin ve insanlığa karşı suç işlediğinin" altı çizildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK), rejime karşı ciddi yaptırımlar uygulanması çağrısı yapılan raporda, BMGK'nin Suriye ile ilgili kararlarının sözde kaldığı, Güvenlik Konseyinin güvenilirliğini ve amacını kaybettiği belirtildi.

Suriye'de rejime silah ambargosu uygulanması talep edilen raporda, Esed rejimine para ve silah desteği sağlayan kişi ve kurumların da yargılanması istendi.

Rejim, düşük maliyet ve büyük yıkım etkisi nedeniyle varil bombalarını tercih ediyor. Bu bombalarla çoğunlukla sivil alanları hedef alan rejim, en yüksek can kaybının ortaya çıkmasını hedefliyor.

İçine doldurulan patlayıcı miktarına göre varil, 50-200 metrelik alanda tahribata neden oluyor.

Atılış şekli, askeri terminolojide "serbest düşüş ilkesi" olarak tanımlanan varil bombaları, binlerce kişinin ölmesine, on binlerce kişinin sakat kalmasına ve yerleşim yerlerine verdikleri hasarla halkı da göç etmeye mecbur bırakıyor.