Kabil’deki Rus Elçiliğine Bombalı Saldırı: 6 Ölü
06 Eylül 2022

Kabil’deki Rus Elçiliğine Bombalı Saldırı: 6 Ölü

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kabil’deki Rus elçilik binasına düzenlenen bombalı saldırıda 2’si Rus diplomat 6 kişi hayatını kaybetti.

Taliban yönetiminin Kabil Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Halid Zadran, basına yaptığı açıklamada, intihar saldırganının, Rusya'nın Kabil Büyükelçiliği yakınında, üzerine yerleştirdiği bombayı patlattığını söyledi.

Saldırganın elçilik önündeki kalabalığa ulaşmasının Taliban güçlerince engellendiğini ifade eden Zadran, saldırıda 4 sivil ile elçilik çalışanı 2 Rus vatandaşının yaşamını yitirdiğini, çok sayıda sivilin yaralandığını belirtti.

Zadran, saldırıyla ilgili bölgede geniş çaplı soruşturma başlatıldığını kaydetti.

Afganistan’da IŞİD, ABD işgalinin sona ermesinin ardından ülkede sağlanmak istenen istikrarı bozmak için camilere yönelik bir dizi saldırı düzenlemişti. Suriye’de de Esed rejimine karşı başlatılan devrimin hedefine ulaşmaması için IŞİD, muhaliflerle uzun süre savaşmış ve devrin akamete uğrayınca da ortadan kaybolmuştu.

Saldırı, Taliban'ın Ağustos 2021'de ülkede yönetimi ele geçirmesinden bu yana Afganistan'daki bir yabancı misyona yönelik ilk saldırı olarak kayda geçmiş oldu.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Moskova'da yaptığı basın açıklamasında, "Şüphesiz bir terör saldırısından söz ediyoruz ve bu kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Rusya, Afganistan'da diplomatik varlık gösteren az sayıda ülkeden biri. Diğer ülkeler gibi Rusya da resmi olarak Taliban hükümetini tanımıyor. Ancak Rusya'dan buğday, gaz ve petrol gibi ürünler satın almak için taraflar arasında müzakereler sürüyor. ABD’nin hedef ve çıkarlarına uymayan bu ilişkiyi bölgedeki iş birlikçi güçlerle hedef almış olabileceği de ihtimaller arasında yer alıyor.