İşte Yargıda Reform!: Havalimanı Adliyesi
16 Ocak 2021

İşte Yargıda Reform!: Havalimanı Adliyesi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Yargı mağdurları, uzun gözaltı ve tutuklu yargılama süreleriyle zulme maruz kalanlar, uydurma delillerle suçlananlar hükümetten adalet için reform beklerken, Adalet Bakanı Gül, uzun süredir slogan olarak tekrarladığı yargı reformunun hedeflerinden birinin havalimanı adliyesi olduğunu açıkladı.

Abdulhamit Gül Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Yargı Reformu hedeflerimizden birinin daha hayata geçmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Şu saat itibariyle İstanbul Havalimanı Adliyesindeyiz. Hakim ve savcılarımız, 7/24 kesintisiz hizmet veriyor. Dünyada tek örnek olan bu hizmeti yaygınlaştıracağız”

Adalet Bakanlığı yurtdışına çıkış ve girişlerde yaşanabilecek gözaltına alınma, hak ihlallerini önleme ve suçla etkin mücadele için havalimanlarına nöbetçi mahkemeler kurmaya başladı. İlk uygulama yeni İstanbul Havalimanı’nda hayata geçirildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yakından takip ettiği bu yeni uygulamayla yolcular, ifade vermediği için ya da bir savcı-hâkim karşısına çıktığında çözülecek basit hukuki bir engeli bulunduğu için seyahatini ertelemek zorunda kalmayacak. Bu durumdaki bir yolcu havalimanındaki ek hizmet birimine götürülüyor ve yarım saat içinde ‘havalimanı savcısı’na ifadesini verip hukuki işlemleri tamamlanarak yola çıkabiliyor.

Uçakla seyahat edenlerin bu sıkıntısı hızlıca giderilirken, yargı mağdurları, ağır işleyen ve kendi içinde çatışan yargının zulmüne maruz kalmaya devam edecek. Bilindiği üzere bir süredir alt mahkemeler gayrı hukuki olmasına rağmen Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararlarına tanımayıp, kendi bildiğini okumaya devam ediyor. Adalet Bakanı Gül’ün bu konuya dair bir çalışmayı acilen başlatması gerekirken reform olarak şimdilik havalimanı mahkemelerini açabildi.