“İsrail”, Türkiye’ye Yakın Bir Noktada Bulunan Halep Havalimanı’nı Vurdu
07 Eylül 2022

“İsrail”, Türkiye’ye Yakın Bir Noktada Bulunan Halep Havalimanı’nı Vurdu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

“İsrail” Türkiye’ye çok yakın bir noktada bulunan Halep Havalimanı’nı ikinci kez vurdu. Esed rejimiyle koordinasyon içinde bulunan “İsrail” bu saldırılarda İran karargahlarını hedef alıyor.

Türkiye’ye çok yakın bir noktada bulunan Halep Havalimanı'nın dün akşam saatlerinde “İsrail” tarafından bombalandığı duyuruldu. Esed rejimine bağlı haber ajansı SANA, yerel saatle 20.16'da gerçekleşen hava saldırısı neticesinde havalimanın servis dışı kaldığını, navigasyon sisteminin hedef alındığını açıkladı.

“İsrail”, 31 Ağustos’ta Halep Havalimanı’nı bir kez daha vurmuştu. İşgalci Yahudi varlığı, havalimanının İran tarafından kullanıldığını ve buradan silahların Lübnan’daki Hizbullah güçlerine aktarıldığını iddia ediyor.

Halep Havalimanı’nın Türkiye’ye çok yakın bir noktada yer alması ve Rusya’nın da bu bölgede üslerinin bulunması her iki ülkenin de “İsrail” saldırılarından haberdar olduğu ve koordineli çalıştıkları iddialarının ileri sürülmesine neden oldu.

İsrail, sık sık Suriye'de hava saldırıları düzenliyor. Bu saldırılarda İran karargahlarını hedef aldığını açıklıyor. Esed rejimi ise hava savunma sistemleriyle saldırılara karşılık verdiğini ileri sürse de henüz “İsrail”e bir zarar vermediği biliniyor.

Geçen Çarşamba gecesi, İsrail'e atfedilen hava saldırıları, havalimanının pistini ve radyo navigasyon sistemini hedef almıştı. O gece, Suriye başkenti yakınlarındaki Şam Uluslararası Havalimanı'nda da benzer şekilde navigasyon sistemi vuruldu.

SANA haber ajansı Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail jetlerinin kuzey Suriye'deki havalimanına Akdeniz üzerinden bir dizi füze fırlatarak piste zarar verdiğini ve tamir edilene kadar havalimanının kapalı kalacağını duyurdu.

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırına yakın büyük bir şehir olan Halep, “İsrail”in hava saldırıları için alışılmadık bir hedef. Bu saldırıların Türkiye ile “İsrail”in “normalleşme” anlaşması imzalamasının ardından gelmesi dikkat çekiyor.

“İsrail”: “Suriye'de 15 Yıl Önce Bugün Bir Nükleer Reaktörü Vurduk”

Öte yandan “İsrail”, İran nükleer anlaşmasına ilişkin itirazlarını sürdürürken "15 yıl önce Suriye'de bir nükleer reaktörü vurarak imha ettiğini" açıkladı.

“İsrail” ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "15 yıl önce bugün Suriye'ye düzenlenen bir hava operasyonuna ilişkin istihbarat belgelerindeki gizliliğin kaldırıldığı" belirtildi.

Açıklamada, 20 yıl öncesine ait “İsrail” istihbarat belgesinin "Suriye'nin stratejik bir projeyi ilerletmeye çalıştığına dair istihbari değerlendirmeleri içerdiği" ifade edildi.

Buna göre 2002 yılına ait bu belgenin Suriye'nin gizli bir proje kapsamında bir nükleer reaktör inşa ettiği veya etmekte olduğuna işaret ettiği aktarıldı.

Açıklamada, "’İsrail’ savaş uçakları, 6 Eylül 2007'de Suriye'nin Deyrezor'daki nükleer reaktörünü imha etti" ifadesine yer verildi.

Basında yer alan bilgilerde “İsrail”in bu saldırıları gerçekleştirmek için Türkiye hava sahasını kullandığı ve Ankara’nın da bu saldırıdan haberdar olduğu yer aldı.