“İsrail” Gazze’ye Saldırdı
26 Mart 2019

“İsrail” Gazze’ye Saldırdı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise “İsrail”in saldırılarında şu ana kadar en az 7 Filistinlinin yaralandığı kaydedilirken, yaralıların sağlık durumuna ilişkin bilgi verilmedi.

“İsrail” abluka altındaki Gazze Şeridi'nden atılan bir roketin bu sabah Tel Aviv'in kuzeyindeki bölgede bir eve düşmesinin ardından Gazze’deki hedefleri vurmaya başladı. “İsrail”den yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki hedefleri vurmaya başladık." ifadesi kullanıldı, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

İşte Gazze'den İlk Görüntüler

Bölgedeki görgü tanıkları, “İsrail” savaş uçağının Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait bir noktayı vurduğunu aktardı. Bölgede patlama sesleri duyulurken, Gazze'de karşılıklı anlaşma sağlandığı duyuruldu.

Roket 5 Kişiyi Yaralamıştı

Gazze'den atılan bir roket, bu sabah Tel Aviv'in kuzeyindeki Şaron bölgesinde bir eve düşmüş, evde bulunan 5 kişi yaralanmıştı. Bunun üzerine “İsrail” ordusu bölgedeki birliklere takviye yaparken, Gazze'ye açılan Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun (Erez) sınır kapıları kapatılmıştı.

“İsrail” kısa süre önce sınıra yakın bölgelerde yaşayan Yahudi yerleşimcilerden, “İsrail” ordusunun saldırılarına cevaben Gazze'den yapılması "muhtemel" roket atışlarına karşı yakınlardaki sığınaklara gitmek üzere hazırlıklı olmalarını istemişti. Artan gerginlik nedeniyle, “İsrail”in güneyindeki tren seferleri iptal edilmiş, sığınaklar açılmıştı.

"İstihbarat Merkezini Vurduk"

“İsrail” ordusu, Gazze’de sözde gizli istihbarat merkezini vurduğunu açıkladı. “İsrail”, sözde merkeze ait fotoğraflar da yayınlayarak binada toplanan istihbaratlar ile “İsrail”in hedef alındığını duyurdu. Ancak bölgeden gelen bilgiler “İsrail”in vurduğu yer, Gazze’de ticari faaliyet yürütülen bir binaydı.

Filistin resmi haber ajansı Wafa, savaş uçaklarının Gazze’de ticari faaliyetteki bir binaya en az 2 füze attığını, 2 Filistinlinin yaralandığını; binanın ise büyük zarar gördüğünü duyurdu. Ajans, yaralıların Dar al-Shifa Hastanesi’ne kaldırıldığını duyurdu.

Gazze'den İsrail'in Güneyine 30 Füze

Filistinli grupların “İsrail'”n Gazze'ye yaptığı saldırılara karşılık olarak “İsrail”in güneyine 30 füze attığı belirtildi.

“İsrail”in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısına Filistinli gruplardan yanıt geldi. Filistinli grupların “İsrail”in güneyine 30 füze attığı öğrenildi. “İsrail” resmi makamlarından saldırı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Saldırılarda 7 Filistinli Yaralandı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Yahudi varlığı “İsrail”in saldırılarında şu ana kadar en az 7 Filistinlinin yaralandığı kaydedilirken, yaralıların sağlık durumuna ilişkin bilgi verilmedi.

Gazze'de Ateşkes Sağlandı

Gazze hükumeti, Mısır'ın ara buluculuğunda Gazze'de ateşkes sağlandığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, "Mısır'ın, “İsrail” ile Filistin direniş grupları arasında ateşkes sağlama çabaları başarılı oldu." ifadelerini kullandı. Ateşkesin yürürlüğe girdiği duyuruldu.

Gazze'deki Filistin hükümeti Basın Bürosu Başkanı Selame Maruf da tüm kamu kuruluşlarının yarın her zamanki gibi çalışmalarını sürdüreceğini açıkladı.

“İsrail” ya da Mısır tarafından konuyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

“İsrail”den ‘Demir Kubbe’ Açıklaması

“İsrail”, ‘Demir Kubbe’ hava savunma sisteminin, Gazze Şeridi’nden fırlatılan ve Tel Aviv yakınlarında bir eve düşen füzeyi önlemede başarısız olma sebebinin sistemin açık olmamasına bağladı.

Haaretz gazetesinin bir istihbarat kaynağına dayandırarak verdiği haberine göre, ordu Gazze Şeridi’nden bir füze fırlatıldığını tespit etti ancak ‘Demir Kubbe’ hava savunma sisteminin bu füzeyi engellemek üzere aktive olmaması herkesi şaşırttı. Haberde, “İsrail” ordusu bu bölgede bir saldırı beklemiyordu. Bu nedenle ‘Demir Kubbe’ hava savunma sistemi aktifleştirilmemişti” ifadeleri kullanıldı.

Ancak askeri kaynakların ifadelerin dayanarak medyada yer alan haberlerde, ‘Demir Kubbe’ hava savunma sisteminin görevini yerine getirememesi konusunda kapsamlı ve derinlemesine bir soruşturma yapılacağı bildirildi.

İlk tahminlere göre füzenin Gazze Şeridi’nin güneyinden fırlatıldığını ve Tel Aviv'in kuzeyinde yer alan Mişmeret bölgesinin yakınındaki bir eve düşmeden önce 100 kilometrelik bir mesafeyi kat ettiği kaydedildi.