“İsrail” Kurtarma Ekibi, Türkiye’den Tarihi Kitabı Çalarak Gitti
20 Şubat 2023

“İsrail” Kurtarma Ekibi, Türkiye’den Tarihi Kitabı Çalarak Gitti

Köklü Değişim Medya

Kahramanmaraş merkezli depremler 10 ilde yıkıma yol açarken, sözde yardım için gelen “İsrail” Arama kurtarma ekiplerinin Türkiye'den tarihi bir kitabı çalarak ülkelerine döndükleri ortaya çıktı.

Filistin topraklarını gasp eden, katliamlarla işgallerine devam eden ve mübarek İslam beldesini yağmalayan "İsrail"in bir sabıkası daha ortaya çıktı.

Çaldıkları kitabı “İsrail” televizyonunda canlı yayında açık açık anlatan ekip, yükselen tepkiler sonrası kitap, Türk Yahudi Cemaati'ne iade edildi. Kanunen kitabın ülkeden çıkarılmadan yetkililere teslim edilmesi gerekirken illegal bir yolun izlenmesi dikkat çekiyor.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremde en ağır hasar gören yerlerden birisi de tarihi eserlerin bulunduğu Antakya oldu. Antakya'daki tarihi sinagog da depremde yıkıldı. Depremin ardından Türkiye'ye sözde yardıma gelen ve şovlarıyla yerli medya tarafından parlatılan “İsrail” arama kurtarma ekipleri, Türkiye'den erken ayrılmıştı. O ekiplerin enkazın altından tarihi hazineleri çalarak “İsrail”e götürdükleri ortaya çıktı.

Antakya'da arama kurtarma çalışması yaparken Türkiye Yahudisi yaşlı bir adamın kendilerine yaklaşarak elindeki benzersiz kitabı kendilerine verdiğini anlatan ZAKA Arama Kurtarma Kuvveti Komutanı Binbaşı Haim Otmazgin, yaşlı adamın "Topluluğumuzun son başkanı trajik bir şekilde aramızdan ayrıldı ve Suriye'ye yakınlığımız nedeniyle parşömenlerin yanlış ellere geçmesini istemem. Lütfen onları koruyun ve topluluğumuzun hatırlandığından emin olun" diyerek kendisine verdiğini iddia etti.

Türk Yahudi Toplumu, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İlgili Ester Kitabı parşömenleri ‘İsrail’den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir” ifadelerine yer verdi.

Kültür Bakanlığı, “İsrail”in Hırsızlığından Bahsetmedi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan olayla ilgili yapılan açıklamada, “Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu’muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu’muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız” denildi.