
‘İsrail’in Suriye Saldırısı Türkiye’ye Yönelik Bir Mesaj
İşgalci ‘İsrail’, Türkiye'nin Suriye'deki hava üssüne kuvvet konuşlandırmayı planladığını belirterek, Suriye hava üssüne saldırı düzenlediğini doğruladı.
Soykırımcı Netanyahu'nun ofisi, Şam'ın "böyle bir konuşlandırmanın ‘İsrail'in güvenliğine tehdit oluşturacağı" konusunda defalarca uyarıldığını iddia ediyor; Trump'ın temsilcisi Tom Barrack ise saldırı sonrası ABD'nin ‘İsrail’, Suriye ve Türkiye için bir çatışma önleme mekanizması kurmak için çalıştığını duyurdu.
Saldırı, Salı gecesi geç saatlerde, Türkiye'nin asker konuşlandırmayı planladığı iddia edilen ve sınıra sadece 70 km uzaklıkta bulunan İdlib’deki Ebu Zuhur Havaalanı’na düzenlendi.
Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"‘İsrail’ ve Suriye güvenlik konularında statüko konusunda anlaştılar; Suriye ise Türk birliklerinin Halep yakınlarındaki bir hava üssüne konuşlanmasına izin vererek bu statükoyu bozmanın eşiğindeydi. Suriye'yi böyle bir konuşlandırmanın ‘İsrail'in güvenliğine tehdit oluşturacağı konusunda defalarca uyardık. Suriye bu uyarıları görmezden gelmeyi seçti. ‘İsrail’, güvenliğine yönelik tehditlere müsamaha göstermeyecektir ve mevcut statükoya geri dönülmesini memnuniyetle karşılayacaktır.”
Ankara’dan Kınama
Saldırı sonrası Dışişleri Bakanlığı bir kınama mesajı yayımladı ancak ‘İsrail’in iddialarından bahsedilmedi:
“Suriye’nin İdlip şehri kırsalında yer alan Ebu Zuhur Askeri Hava Üssü’ne bugün (18 Ağustos) sabaha karşı ‘İsrail’ tarafından düzenlenen hava saldırılarını güçlü şekilde kınıyoruz.
İsrail, Suriye’nin altyapısı ve yeteneklerini hedef alan, toprak bütünlüğü ve birliğini ihlal eden saldırılarını pervasızca sürdürmektedir.”
Barrack Yeni Mekanizma İçin Kolları Sıvadı
ABD Ankara Büyükelçisi aynı zamanda Suriye ve Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack, , saldırıları kınadı ve “gereksiz bir tırmanış” olarak niteledi.
Şara hakkında, “ne yırtıcı bir duruş benimsemiş ne de vekil güçler bulundurmuştur. Gerçekte, ‘İsrail’ ile gerilimi azaltmayı tercih ettiğini defalarca belirtmiştir.” ifadesiyle Barrack, Şam yönetiminin eksenlerinde olduğunu ve istediklerini yaptığını tekrar hatırlattı.
Öte yandan saldırıdan ABD’nin daha önce saldırıdan haberdar edildiği bilgisi servis edilirken, Barrack, yaptığı açıklamada ‘İsrail’in saldırısından önce Ankara’ya bilgi verilmediğini söyledi. Barrack, Türkiye’nin ‘İsrail’ savaş uçaklarının kuzeye, kendi toprakları yönünde ilerlediğini gözlemleyerek olası bir askeri karşılık için hazırlanmış olabileceğini belirtti.
Barrack, “Neyse ki soğukkanlı davranılması durumun daha fazla kötüleşmesini önledi” dedi.
ABD’li temsilci, saldırının Türkiye ile ‘İsrail' arasında doğrudan bir askeri krize dönüşmesini önlemek amacıyla ‘İsrail’, Türkiye ve Suriye arasında daha güçlü bir iletişim mekanizması kurulması gerektiğini söyledi:
“Bu durum ‘İsrail’, Suriye ve Türkiye’nin dahil olduğu bir çatışmasızlık mekanizmasına duyulan ihtiyacı ortaya koyuyor. Gelecekteki yanlış anlaşılmaları önlemek amacıyla böyle bir mekanizmayı kurmak için aktif şekilde çalışıyoruz.”
TSK Heyetinin Saldırı Öncesi Bölgede Olduğu İddiası
Ortaya atılan iddialara göre, bir Türk askeri heyeti, pistlerin onarımına ilişkin hazırlıklar kapsamında 18 Ağustos Pazartesi günü kullanılmayan Ebu Zuhur Hava Üssü’nü ziyaret etti.
Türk heyetinin ‘İsrail’ saldırısından yalnızca birkaç saat önce üsten ayrıldığını ve ‘İsrail’in ziyaretten haberdar olduğu aktarılıyor. Benzer bir saldırıda Nisan 2025’te de yaşanmış; ‘İsrail’in o dönem Suriye’deki T4 Hava Üssü’nü Türk yetkililerden oluşan bir heyetin ziyaretinden kısa süre sonra vurmuştu.
Barrack, ‘İsrail'in Suriye hava üssüne yönelik saldırılarının, "Türkiye'nin yakın gelecekte bu üste varlığını artırabileceği yönündeki -doğru ya da yersiz- bir algıyı yansıttığını" söyleyerek bu iddialar yönelik bir açıklamada bulundu. Türkiye sınırının yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan hava üssü, 2013'ten beri özel bir askeri havaalanı olarak hizmet vermiyor ve devrik başkan Beşar Esed'e bağlı güçler ile muhalif gruplar arasında 14 yıl süren Suriye iç savaşı boyunca birkaç kez el değiştirdi.
Suriye devlet televizyonu, askeri bir kaynağa atıfta bulunarak Salı günü ‘İsrail'in üssün pistine ve depolama tesislerine sekiz hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Ayrı bir askeri kaynak ve üssün yakınında yaşayan bir sivil ise herhangi bir can kaybı yaşanmadığını söyledi.
İşgalci ‘İsrail’, Türkiye’nin hinterlandı sayılabilecek bir bölgede savaş uçaklarıyla açık bir şekilde meydan okuyor. Suriye’de Türkiye’ye ait askeri varlık istemediğini beyan eden bu pervasızlığa karşı Ankara, diplomatik açıklamalarla yetiniyor.













