İşgalci Yahudiler ‘Mescid-i Aksa'ya Baskın Düzenledi
20 Eylül 2017

İşgalci Yahudiler ‘Mescid-i Aksa'ya Baskın Düzenledi

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

İsrail polisi eşliğindeki 200 fanatik işgalci Yahudi'nin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediği bildirildi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs tarafından yapılan yazılı açıklamada, "200 fanatik Yahudi, gruplar halinde, Harem-i Şerif’in kapılarında ve avlularında yoğun olarak bulunan İsrail polisi eşliğinde Aksa'ya baskın düzenledi." ifadelerine yer verildi.

Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girişlerinde İsrail polisi tarafından aramaya maruz kaldığını belirten Dibs açıklamasında, İsrail polisinin Vakıflar İdaresi’ne bağlı okullardaki öğrencilere de sorunlar çıkardığını daha sonra da girişlerine izin verdiğini kaydetti.

Yahudi takvimine göre yılbaşı olan Roş Aşana’nın kutlandığı bugünlerde fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya baskınlarının artması bekleniyor.

İsrail yönetimi 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş sınırlaması getiriyor. Birçok radikal İsrailli örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğuna inandıkları Harem-i Şerif'in kendileri için de ibadete açılması çağrısında bulunuyor.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor.

İsrail Askerleri 9 Filistinli Müslümanı Yaraladı

İsrail askerleri işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Ebu Dis Mahallesi'nde 9 Filistinliyi plastik mermiyle yaraladı.

Kudüs'e bağlı olmasına rağmen İsrail'in inşa ettiği "ayrım duvarı" ile şehirden koparılan Ebu Dis Mahallesi'ndeki Savunma Komisyonu Sözcüsü Hani el-Halebi yaptığı açıklamada, "şüpheli birini aradıkları" iddiasıyla çok sayıda İsrail askerinin mahalleye baskın düzenlediğini söyledi.

Ebu Dis'te yer alan Kudüs Üniversitesi ve birçok okulu basan İsrail askerleri ile gençler arasında arbede çıktığını aktaran Halebi, askerlerin müdahalesi sırasında 9 Filistinlinin plastik mermiyle yaralandığını, onlarcasının da göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini belirtti.

Halebi, plastik mermiyle yaralanan bir öğrenci ve öğretmenin hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den bu yana İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İnşa ettiği duvarla bu iki yeri birbirinden ayıran İsrail, Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Doğu Kudüs'e geçişini engelliyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor. Ancak gasıp Yahudi İsrail’e karşı herhangi bir yaptırım uygulanmıyor.