
Cebir ve şiddete bulaşmadığı tüm dünyaca bilinen ve İslami çalışmalar fikri ve siyasi olarak yürüten Hizb-ut Tahrir, Avustralya’da yasaklandı.
2024 yılında İngiltere’nin yasaklama kararının ardından Avustralya da benzer gerekçelerle yasaklama kararı alındı. Yasak kapsamında, gruba destek veren, katılan veya onunla ilişki kuran kişiler artık 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.
Kararın çıkmasına yönelik nedenler arasında ilk sırayı işgalci Yahudi varlığı “İsrail”e karşı ümmetin ordularını göreve çağırmak ve cihadı övmek olduğu ifade edildi.
Daily Telegraph, yasağın Perşembe günü Genel Vali Sam Mostyn'den onay aldığını ve yasağın Cuma gününden itibaren yürürlüğe gireceğini bildirdi.
İçişleri Bakanı Tony Burke Cuma günü yaptığı açıklamada, bu açıklamanın grupların "nefret yaymasını ve toplumda bölünme tohumlarını ekmesini engellemek için tasarlandığını, bunun sadece sosyal bütünlüğümüzü değil, Avustralyalıların güvenliğini de tehlikeye attığını" iddia etti.
Cuma sabahı ABC Radyosu'na konuşan Burke, Avustralya Güvenlik İstihbarat Örgütü'nün (ASIO) yasağı önerdiğini ve ardından onaylama kararının kendisinin olduğunu açıkladı.
Hilafet'e düşman ve kaldırılmasında büyük rol oynayan İngiltere'ye karşı düşmanlığını da açık bir şekilde ifade eden Hizb-ut Tahrir, 1953'ten beri aktif olduğu 40'ın üzerinde ülkede demokrasiyi açıkça reddettiğini, insan aklından çıkan kanunların dünyayı ifsat ettiğini ve mevcut durumun müsebbibi olduğunu ifade ediyor.
Hizb-ut Tahrir, cebir ve şiddete bulaşmadan bu fikirlerini açıklamasına rağmen yasaklanmasını, zorba bir karar olduğunu ve Batılı laik kapitalist ideolojinin tükenmişliği olarak gördüğünü ifade ediyor.

