İngiliz Bakan Duncan: ‘Türkiye, İngiltere İçin Vazgeçilmez Bir Ortak’
16 Ağustos 2017

İngiliz Bakan Duncan: ‘Türkiye, İngiltere İçin Vazgeçilmez Bir Ortak’

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Duncan, "Türkiye, İngiltere için vazgeçilmez bir ortak. Yakın bir dostu olarak İngiltere, demokrasiyi koruma çabalarında Türkiye'yi desteklemeye hazır." dedi.

16 Ağustos’ta (bugün) Türkiye'ye gelecek olan İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Türkiye'nin İngiltere için vazgeçilmez bir ortak olduğunu belirterek, "Geçen yıl darbe girişimiyle Türk demokrasisine korkunç bir şekilde hakarette bulunulmasını bir kez daha kınıyorum. Türkiye artık vatandaşlarına ve dünyaya her şeyin normale döndüğünü göstermelidir. Yakın bir dostu olarak İngiltere, demokrasiyi koruma çabalarında Türkiye'yi desteklemeye hazır." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, İngiliz bakanın seyahati çerçevesinde "özellikle bilim ve teknoloji alanı başta olmak üzere, İngiltere-Türkiye arasındaki iş birliğine odaklanacağı" belirtilerek, "İngiltere'nin mevcut halde Türkiye'deki en büyük ikili bilimsel iş birliği programı 4 milyon sterlin bütçeli Newton Fonu'nu desteklemekten gurur duyduğu" kaydedildi.

Ankara ve İstanbul'da hükümet ve ana muhalefet yetkilileri, STK çalışanları ve gazeteciler ile bir araya geleceği bildirilen Duncan'ın, Türkiye'deki temasları süresince ayrıca Suriyeli çocukların eğitime daha iyi erişebilmeleri için İngiltere'nin finanse ettiği bir insan hakları örgütünün üyeleriyle de görüşeceği aktarıldı.

Aynı açıklamada, ziyareti öncesi Duncan'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Türkiye'ye 5. resmi ziyaretimi yapacak olmaktan dolayı memnuniyet duyuyorum. Türkiye, İngiltere için vazgeçilmez bir ortak. Güvenlik, ticaret ve bilim alanlarındaki iş birliğimiz her iki ülkeye de büyük fayda sağlamaktadır. Geçen yıl darbe girişimiyle Türk demokrasisine korkunç bir şekilde hakarette bulunulmasını bir kez daha kınıyorum. Türkiye artık vatandaşlarına ve dünyaya her şeyin normale döndüğünü göstermelidir. Yakın bir dostu olarak İngiltere, demokrasiyi koruma çabalarında Türkiye'yi desteklemeye hazır."

Bakan Duncan, darbe girişiminden 3 gün sonra olmak üzere 15 Temmuz’dan sonraki dönemde Türkiye'ye 4 kez resmi ziyaret gerçekleştirdi.

15 Temmuz Sonrası İlk Görüşme Başbakan Yıldırım’la

21 Temmuz 2016’da İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alan Duncan, Başbakan Binali Yıldırım ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmesinde İngiltere Hükümeti'nin güçlü bir ortak ve müttefik olarak gördükleri Türkiye'nin güvenlik ve istikrarına önem verdiklerini belirtti.

Erdoğan ve Yıldırım ile Görüşme

19 Ekim 2016’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Dışişleri Bakanlığında Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Görüşmeye AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de katıldı.

Aynı tarihte Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nda Avrupa ve Amerika'dan sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'ı kabul etti.

Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen görüşme de Yıldırım; Duncan'la bir kez daha buluşmaktan memnuniyet duyduğunu, konuk Devlet Bakanı'nın 15 Temmuz menfur darbe girişiminin hemen ardından gerçekleştirdiği ilk ziyaretin bizim için anlamlı olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, üst düzeyli diyalogu sürdürerek, ikili ilişkileri her alanda geliştirmek gerektiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu’da İngiliz Bakan Alan Duncan ile Görüştü

Bu ziyarette CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Birleşik Krallık Avrupa ve ABD işlerinden Sorumlu Bakanı Alan Duncan ile görüştü. Görüşmede CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da hazır bulundu.

Başbakan Yıldırım, İngiliz Bakan Duncan ile Görüştü

04 Ocak 2017 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'ı kabul etti. Çankaya Köşkü'ndeki kabulünde, Türkiye ve İngiltere arasında geniş bir alana yayılan ortak işbirliği konuları ele alındı.

Yıldırım, dost ve müttefik Birleşik Krallık ile mevcut üst düzey siyasi diyalog ve ilişkilerden memnuniyet duyduğunu bu münasebetleri daha da ileri bir aşamaya taşıma konusunda siyasi iradenin tam olduğunu ifade etti.

Alan Duncan ise, kabulü için Başbakan Yıldırım'a teşekkür etti ve ikili işbirliğini daha da ilerletme konusundaki siyasi iradenin İngiltere tarafından da paylaşıldığını dile getirdi.

Antalya'da Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu Düzenlendi

24 Mart 2017’de Başbakan Yıldırım, Antalya'da altıncısı düzenlenen forumun gala yemeğine katıldı. Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkileri geliştirmek ve kamuoylarını birbirine yakınlaştırmak amacıyla iletişim platformu olarak kurulan Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun altıncısı Belek'te bir otel'de düzenlenlendi.

Gala yemeğine Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Recep Akdağ katıldı.

Yemeğe, Birleşik Krallık tarafından da kraliyet ailesini temsilen York Dükü Prens Andrew, İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan katıldı.

Forumun gala yemeği basına kapalı gerçekleştirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 16 Ağustos’ta Türkiye'ye gelecek olan Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'ın ziyaretinin, 17 Ağustos'a kadar devam edeceği bildirildi.